Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Monday, 16 November 2020

PERLUKAH SUPLEMEN ?
Orang bertanya mengapa kita perlu makan suplemen? Saya menjawab kita tak perlu makan suplemen jika kita semua mendapat nutrien yang diperlukan dari makanan yang kita makan.


Ada sesetngah individu tidak mendapat keperluan nutrisi dari pemakanan disebabkan oleh gaya pemakanan mereka yang tidak sihat dan ada yang mengalami masalah kesihatan.


Bagaimana mahu tahu kita perlukan suplemen? Ia bergantung kepada simptom yang kita alami. Lakukan pemeriksaan. Contoh jika tangan kita rasa kebas, mungkin kita mengalami kekurangan vitamin B kompleks. Jadi boleh ambil vitamin B kompleks.


Jika  masalah tidak berkurangan, walaupun telah ambil suplemen vitamin B kompleks dan telah lakukan pemeriksaan doktor, lakukan pemeriksaan lanjut. Ia mungkin disebabkan oleh masalah yang lebih besar.


Namun ada yang memang mendapat manfaat apabila mengambil suplemen. Simptom yang mereka alami menjadi berkurangan akibat kekurangan nutrisi ini. 


Sesetangah suplemen seperti vitamin, omega 3 dan mineral ada dijual di klinik. Banyak juga yang dijual di farmasi. Bincang dengan dengan doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil suplemen. 


Jadi ambil suplemen yang jika perlu, dapatkan yang bersih, bermutu dan halal.


Untuk diri saya yang agak sibuk, saya ambil beberapa suplemen sepertihttp://www.hanasihat.com/2018/04/mengapa-tubuh-perlu-makanan-tambahan.html?m=0


0 comments:

Post a Comment