Thursday, 30 April 2020

Kebaikan Dan Testimoni Vitamin C Shaklee


Vitamin C ni adalah vitamin jenis yg larut air dan fungsi utama adalah sebagai antioksidan.

Ianya penting untuk kesihatan gigi, gusi, tulang dan kesihatan tubuh badan kita.

Vitamin C sangat penting kepada tubuh tapi tubuh kita tak dapat nak hasilkan sendiri vitamin C.

Jadi, kita perlu mengambilnya dari sumber makanan harian dan juga suplemen.

Keistimewaan Vitamin C Plus Shaklee
Vitamin C semulajadi yang diekstrak dari jagung.

✔️Manfaat Vita-C Plus Shaklee 

  • Sistem pelepasan berperingkat - melepaskan 500mg vitamin C dalam masa 5 jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dalam badan & mengurangkan pembaziran.

  • Mengandungi 120mg Bioflavonoid yang akan membantu meningkatkan keberkesanan vitamin C, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.


  • Setiap tablet Vita C Plus mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah oren termasuk kulit.

  • Ujian klinikal membuktikan pengambilan vitamin C dalam 2 tablet dalam jarak masa 5 jam mampu kekal dalam plasma darah kita selama 24 jam.

✔️Kebaikan Vitamin C Shaklee

Banyak kebaikan Sustained Release Vita-C Plus Shaklee ni, kerana:-

1- Vitamin C baik untuk kulit

-Merangsang pembentukan kolagen dalam badan dengan mengekalkan enzim aktif yang terlibat dalam penghasilan kolagen.
-Melindungi kolagen daripada kerosakan oksidatif.
- Mengurangkan kerosakan akibat cahaya matahari.
- Mencerahkan kulit secara sekata.
- Memperbaiki kulit yang berjerawat.
- Mencegah / mengurangkan pigmentasi penyebab utama jeragat.
- Pemulihan luka, melecur dan ulser.
- Berfungsi sebagai agen anti-radang.

2- Vitamin C untuk kesihatan

- Meningkatkan sistem imun - membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi, bantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman.
- Mengurangkan insomnia.
- Meningkatkan tenaga dan mencegah keletihan.
- Menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah.
- Menghindar arteriosclerosis.
- Mengekalkan kapilari darah yang sihat.
- Mengekalkan kolesterol & tekanan darah yang sihat.
- Mengurangkan stress & masalah berkaitan mental.
- Mengurangkan resdung seperti bersin.

3- Vitamin C untuk perangi kanser

- meningkatkan interferon semulajadi tubuh untuk merangsang pengeluaran T-cells melawan kanser, membuang kimia berbahaya & menghapus radikal bebas.

4- Vitamin C baik untuk Gout


- mengurangkan risiko penyakit gout
- menurunkan paras asid urik


✔️Testimoni Vitamin C Shaklee





















Banyakkan kebaikan Vitamin C untuk kesihatan kita. Salah satu vitamin yang sangat penting untuk kita amalkan selalu.

Jadi pada anda yang belum dapatkan Vitamin C sebagai rutin supplemen setiap hari boleh la segera hubungi saya...Insya Allah saya sedia membantu.

Call /  0195434395
Whatsapp:


Add Fb saya : Hana Deqna untuk chatting secara langsung dengan saya berkenaan dengan produk.


Klik Like di FanPage saya : Hanna Vita's Shoppe

Konsultasi percuma hanya untuk pelanggan sahaja ya.


Untuk mendaftar ahli dan menikmati diskaun hebat bagi setiap produk Shaklee atau menjana pendapatan dengan bisnes Shaklee, sila klik DI SINI


Wednesday, 29 April 2020

Meal Shake Bantu Anak Puasa Penuh

Salam Sejahtera



Alhamdulillah sudah nak masuk 7 Ramadhan dah. Bermakna 6 hari sudah anak-anak berpuasa tetapi tetap ada cabarannya

Cabarannya berpuasa kali ini hanya 2 hari sahaja.Asyik mengadu lapar , nak makan ja.. Tapi bila masuk hari ke 3 saya perasan tiada lagi rungutan dari anak- anak.


Syukur sangat bila puasa diorang kali ini lancar. Selain support diorang dengan semangat untuk puasa saya jugak yakin dengan rutin vitamin Meal Shake dapat bantu anak puasa penuh sehari.

Kenapa saya suka anak amal Meal Shake . 

Sebab tu la suppliment pertama anak saya cuba sejak umur setahun lagi. Bila sediakan untuk anak mesti dapat komen best punya" sedap ye ibu " 

Yang buat saya dan anak  lagi suka ialah. Bila ambil boleh melawas kn perhadaman Sekarang dah tak sembelit teruk lagi macam dulu - dulu tu.Kalau tak seminggu nak membuang pun susah.

Makan pun makin berselera.. tak memilih la semua makan .paling suka sayur..

Meal Shake lengkap dengan nutrisi untuk  keperluan kanak membesar. Pada saya snek terbaik untuk anak . Pilihan bijak untuk ibu2 yg inginkan kesihatan terbaik untuk anak.





7 Kebaikan Mealshake Shaklee Multivitamin Yang Sesuai Untuk Anak.


1. Nutirisi Lengkap

Menyediakan 24 jenis Vitamin, mineral dan zat . Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yang berkerjasama dengan vitamin larut lemak.

2. Membekal Nutrisi kepada Sel Tubuh

Kaya dengan protin (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.

3. Membantu Tumbesaran

Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar.

4. Anti-Oksida

Mengandungi vitamin A, C, E, zink, selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.

5. Mengembalikan Seri Wajah

Mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yang lebih cantik.

6. Detoksifikasi

Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus.

7. Kelazatan Rasanya

Minuman yang lazat (berperisa vanilla) dan mengandungi fruktosa semulajadi; penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. Tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan.





Apabila berpuasa nutrisi penting mesti cukup untuk support tubuh badan agar lebih bertenaga sepanjang hari 

Memang pilihan bijak la kalau ibu- ibu support nutrisi anak-anak sepanjang puasa nie dengan Meal Shake Shaklee.

Saya dah cuba rutin setiap kali sahur untuk anak saya. Memang nampak perubahan dari awal puasa hingga la hari ke 6 nie  Cuba korang pulak yang mengamalkannya..

Kepada yang ada cabaran anak susah nak puasa penuh setiap hari. Insya Allah Meal Shake sedia bantu puasa penuh tanpa rungutan lapar @ dahaga

Jom hubungi saya segera untuk dapatkan Meal Shake nie setong untuk ibadah  puasa tahun nie..


Call /  0195434395
Whatsapp:


Add Fb saya : Hana Deqna untuk chatting secara langsung dengan saya berkenaan dengan produk.


Klik Like di FanPage saya : Hanna Vita's Shoppe

Konsultasi percuma hanya untuk pelanggan sahaja ya.


Untuk mendaftar ahli dan menikmati diskaun hebat bagi setiap produk Shaklee atau menjana pendapatan dengan bisnes Shaklee, sila klik DI SINI

Tuesday, 28 April 2020

Kelebihan Dan Testimoni Omega Guard

Salam Sejahtera


Selalunya bila orang tanya  apa untuk kurus mesti saya  akan cakap omega guard ni! Sebab its a fat burner. 

Tapi bukan hanya untuk kurus. Keseluruhan badan kita memerlukan Omega Guard ni. Dari muda sampai ke tua. Why? 

Kelebihan Omega Guard

*5 kelebihan OMEGA GUARD SHAKLEE*

1. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA. 

2. Tidak dihasilkan dari hati ikan yang mengandungi toksik.  (hati kan tempat toksik berkumpul? ewww)

3.  Diproses secara utlratulen iaitu proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrak  Omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB. 

4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

5. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies) 

1 biji Omega Guard sehari dah cukup untuk otak serta kesihatan keseluruhan
Manfaat Omega  Guard

✅Mengimbangi perubahan dan kepekatan hormone PMS wanita 
✅Melicinkan kulit dan buat kulit jadi pinkish
✅Mengelakkan strok 
✅Mengawal kolestrol 
✅Mengekalkan tekanan normal darah 
✅Mencegah pembekuan darah dalam badan 
✅Mengawal masalah obesity 
✅Ibu Hamil : membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
✅Meningkatkan memory kanak2
✅Memperbaiki masalah alahan kulit seperti Eczema
✅Membantu mengurangkan penyakit buah pinggang 
✅Membantu masalah berkaitan dengan otak. 

Banyak kan kelebihan Omega Guard ni? Nak kuruskan badan tapi dapat berjuta manfaat lain. Yeay! 

Jom apa kata kita tengok Testimoni Omega Guard pulak.













Bestkan Omega Guard nie... Sebab tu la ramai yang sukakanya...bukan saja dewasa, warga emas, kanak-kana pun sukakannya.

Bagi yang ingin mendapatkan Omega Guard Shaklee boleh la segera hubungi saya..




Call /  0195434395
Whatsapp:


Add Fb saya : Hana Deqna untuk chatting secara langsung dengan saya berkenaan dengan produk.


Klik Like di FanPage saya : Hanna Vita's Shoppe

Konsultasi percuma hanya untuk pelanggan sahaja ya.


Untuk mendaftar ahli dan menikmati diskaun hebat bagi setiap produk Shaklee atau menjana pendapatan dengan bisnes Shaklee, sila klik DI SINI



Monday, 27 April 2020

Resepi Serunding Ikan Mudah Dan Sedap

Salam Sejahtera

Ramadhan dah tiba dah nie, mula la macam-macam makanan yang terimbas difikiran

Salah satunya serunding la. Suka sangat makan serunding . Ingat pernah gotong royong buat serunding dengan mak.. Sedap..

Serunding nie ada 3 versi. Ada serunding daging, ayam dan ikan. Dalam 3 versi tu serunding ikan la paling mudah nak buat

Korang nak tahu tak camna nak masak serunding ikan nie...Jom hana tunjuk cara paling mudah



Resepi Serunding Ikan Mudah dan Sedap


Bahan- bahan utama

1. Ikan kembung 3kg (kukus dan buangkan tulangnya)



2.Bahan- bahan untuk dikisar

  • Bawang merah kecil 12 biji 
  • Bawang putih 7-8 ulas
  • Bawang besar 1 biji
  • Halia 2 inci
  • Kunyit 2 inci
  • Lengkuas 2inci
  • Serai 4 btg
  • Cili kering 20 biji

3. Bahan - bahan tambahan
  •   Asam keping 2pc
  • Santan 1 biji kelapa (ambil yg pekat sahaja)
  • Gula melaka / garam secukup rasa

Cara- cara memasak

1.Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau


2.Letak ikan yang telah di buang tulang.



3.Letak santan, asam keping dan gula garam secukup rasa . Untuk lebih sedap boleh guna gula melaka yang bulat tu...jika ada la..kalau tak ada gula biasa pun boleh.




4. Masak sehingga kering. Saya masak selama 2jam bagi kering dengan api kecil


5. Bila dah cukup kering begini  . Inilah kejadiannya. Cantik dan sedap kan  Bolehlah masukkan dalam bekas yang kedap udara untuk disimpan  dan dimakan bila-bila masa.


 Selamat mencuba......mudah sangat nak masak resepi serunding ikan

Sunday, 26 April 2020

Buasir Ketika Hamil

Salam Sejahtera

Anda sedang hamil dan mengalami buasir?

Kandungan semakin besar, tiba-tiba kena buasir?

Risau nanti nak meneran masa bersalin, buasir makin teruk?


Selalu kita dengar buasir selepas bersalin.. Puncanya adalah disebabkan proses meneran semasa bersalin...

Tetapi jangan kita tak tahu ada jugak yang semasa hamil pun alami masalah buasir.

Buasir juga berlaku kepada wanita hamil.

Perubahan hormon progesteron ketika hamil akan menyebabkan otot-otot pencernaan menjadi lemah.

Menurut pengalaman ibu yang pernah mengalami buasir ketika hamil, buasir akan sembuh selepas bersalin.

Namun ibu perlu berhati-hati kerana ramai juga yang mengalami masalah buasir selepas bersalin akibat takut untuk membuang air besar. Terutamanya ibu yang mengalami koyak yang banyak ketika bersalin.

Tips Merawat Buasir Ketika Hamil
 .
✔ Kerap buang air besar.
✔ Banyakkan minum air kosong.
✔ Cuci dengan kerap.
✔ Mandi air panas.
✔ Letakkan pek ais.
✔ Tolak buasir masuk.

Memang banyak ubat untuk rawat buasir, namun sebagai wanita hamil, anda perlu berhati-hati memilih ubat yang sesuai dan selamat.

Kalau ibu2 hamil nak tahu, ada 3 suplemen Shaklee yang sangat membantu iu-ibu yang mengalami masalah buasir semasa hamil iaitu:

🔆Ostematrix : kandungan magnesium dalam OsteMatrix bantu melembutkan najis, melancarkan sistem penghadaman, melawaskan pembuangan air besar sekaligus mengelak sembelit dan risiko buasir.

🔆 Omega Guard: Dikenali sebagai vitamin anti-keradangan. Omega guard bantu mengurangkan bengkak akibat tekanan pada otot dubur ke atas salur darah vena dan sekitarnya.

🔆 Vitamin C 500mg: Membantu menyembuhkan luka dalaman dan di bahagian dubur dengan lebih cepat. Pengambilan Vitamin C amat disarankan terutama kepada mereka yang menghidapt buasir dan berlaku pendarahan semasa membuang air besar (najis berdarah).

Sebab itulah dalam Set Lengkap Ibu Hamil Shaklee wajib ada 3 suplemen ni


Kepada mereka yang mengamalkan Set Ibu Hamil Shaklee, ia merupakan langkah bijak kerana anda sudah mengambil langkah awal bagi mengelak masalah buasir. 

Atasi masalah buasir segera agar tidak berlaku pendarahan, tidak risau untuk melahirkan dan berpantang dengan lebih baik.








Berilah  rawatan terbaik dan selamat sebelum lagi parah..

Bagi yang ingin mendapatkan vitamin untuk masalah buasir ketika hamil boleh la segera hubungi saya..


Call /  0195434395
Whatsapp:


Add Fb saya : Hana Deqna untuk chatting secara langsung dengan saya berkenaan dengan produk.


Klik Like di FanPage saya : Hanna Vita's Shoppe

Konsultasi percuma hanya untuk pelanggan sahaja ya.


Untuk mendaftar ahli dan menikmati diskaun hebat bagi setiap produk Shaklee atau menjana pendapatan dengan bisnes Shaklee, sila klik DI SINI

Saturday, 25 April 2020

Jom Solat Dhuha Setiap Hari




Diriwayatkan daripada Nu‘aim bin Hammar bahawa ia berkata, “Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda; Allah berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu berasa lemah untuk beribadah kepada-Ku dengan cara mengerjakan solat empat rakaat di awal waktu siangmu (solat Dhuha), nescaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu.”

(Hadis Riwayat Abu Dawud)

Rasanya ramai yang sedia maklum akan kelebihan menunaikan solat sunat Dhuha. Solat sunat Dhuha sering dikaitkan dengan amalan untuk mendapat rezeki yang luas.

Ia dipanggil solat Dhuha kerana waktu yang dikhususkan untuk mengerjakan solat sunat ini ialah pada waktu Dhuha sahaja.

 Waktu Dhuha merujuk pada saat matahari telah naik lebih kurang setinggi sebatang galah, kira-kira 20 minit selepas terbit matahari. 

Waktu Dhuha berakhir apabila matahari berada tepat di tengah-tengah langit, kira-kira 9 minit sebelum masuk waktu Zohor.

Terdapat banyak manfaat dan kebaikan yang boleh diperolehi dengan mengamalkan solat Dhuha. Sebelum itu, bagaimana cara mudah dan betul untuk melaksanakan solat sunat Dhuha? 

Di sini kami kongsikan langkah-langkah mudah solat Dhuha berserta doa Dhuha sebagai panduan anda.

Jom Solat  Dhuha Setiap Hari!!!!






Kelebihan Solat Dhuha 

Umum mengetahui bahawa solat ini dikaitkan sebagai amalan yang dapat membuka pintu-pintu rezeki. 

Dengan mengamalkannya, seseorang itu akan memperolehi rezeki yang melimpah-ruah serta hati yang tenang.

Harus diingatkan di sini bahawa rezeki itu tidak semestinya datang dalam bentuk wang ringgit dan harta benda sahaja. Ia juga boleh datang dalam pelbagai bentuk seperti:dikurniakan kesihatan tubuh badan.

  • Rezeki yang mencukupi serta berkat.

  • Anak-anak yang soleh dan solehah.

  • Dapat mengerjakan ibadat umum dan ibadat khusus.

  • Dipermudahkan urusan dalam seharian kehidupan sebagai seorang Muslim.



Selain itu, dengan mengamalkan solat Dhuha juga, seseorang itu akan mendapat keampunan daripada Allah S.W.T.

Kita disarankan untuk mengamalkan solat sunat ini dalam kehidupan seharian kita. Pada awalnya mungkin anda berasa berat untuk melakukannya. 

Tetapi apabila ianya menjadi sebahagian dari rutin harian, anda pasti berasa nikmat dan seronok mengerjakannya. 

Semoga panduan ini dapat menjadi titik perubahan dalam kehidupan anda sebagai seorang Muslim. Selamat beramal!


Friday, 24 April 2020

Testimoni Hebat Collagen Shaklee



Bila umur kita semakin meningkat keupayaan badan kita menghasilkan collagen makin menurun...collagen ni ialah struktur organik pembangun tulang, gigi, sendi, otot, dan kulit.
pentingkan collagen..




Sebab tu orang yg dah berumur, kulit mereka berkedut, otot lembik, sendi pun selalu sakit.

Pengambilan collagen sebagai makanan tambahan dapat mengurang simptom pengurang collagen tersebut...

Kenapa anda harus memilih Collagen Shaklee...

🎯Collagen Shaklee mengandungi 4000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen

🎯Collagen Shaklee berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah

🎯Collagen Shaklee bermolekul sangat ringan, mudah diserap oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan
Kebaikan Collagen Shaklee  untuk kita 

1) Anti Penuaan – mengurangkan liang pori-pori, kedutan dan garis-garis halus


2) Menghidratkan – melembapkan kulit, kurang rasa kering dan kulit terkupas pada muka


3) Mengembalikan keanjalan kulit – meningkatkan ketegangan kulit, keanjalan dan kelembutan


4) Melicinkan – Meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit


5) Menyubur – Menggalakkan kuku yang kuat, rambut yang tebal dan bersinar


6) Mencerah – Mengurangkan pigmentasi, jeragat dan meratakan warna kulit


7) Menegang – Membantu menegang dan menganjalkan payudara


Bukan itu sahaja! Faedah tambahan kolagen ialah, menyokong kesihatan sesendi dan menguatkan tulang. Kolagen juga mengekalkan otot di dalam mata supaya lembut!

Testimoni Hebat Collagen Shaklee


  • Bantu pulihkan masalah kulit



  • Bantu masalah sendi /lutut



Selain untuk  bantu sihatkan kulit wajah . Collagen juga boleh bantu untuk masalah kesihatan yang lain.

Pada yang ingin dapatkan Collagen Powder Shaklee nie boleh la segera hubungi saya ya..

Call /  0195434395
Whatsapp:


Add Fb saya : Hana Deqna untuk chatting secara langsung dengan saya berkenaan dengan produk.


Klik Like di FanPage saya : Hanna Vita's Shoppe

Konsultasi percuma hanya untuk pelanggan sahaja ya.


Untuk mendaftar ahli dan menikmati diskaun hebat bagi setiap produk Shaklee atau menjana pendapatan dengan bisnes Shaklee, sila klik DI SINI

  
Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Thursday, 23 April 2020

Tips Mudah Khatam Al Quran Di Bulan Ramadhan




Marhaban ya Ramadhan..Ramadhan datang lagi . Alhamdulillah Allah panjangkan umur kita untuk tambah amal kita sepanjang Bulan Ramadhan

Ingat.. Ramadhan..adalah Bulan Alquran..imam nawawi rahimahullah..beliau adalah seorang pengarang Kitab Yang masyhur..apabila datang Bulan Ramadhan..beliau meletakkan kitab2nya ketepi Dan mengatakan " ini adalah bulan Alquran "..beliau  banyak menumpukan Bulan Ramadhan dengan Alquran.

Tapi sebelum ketahui tips khatam dengan mudah. . Apa kata kita tengok sikit panduan yang boleh kita amalkan

1. Cari Alquran Yang akan Kita gunakan dari 
    Sekarang..lebih mudah..Cari sekali tafsir 
    Alquran..kerana tafsir membolehkan kita 
    tetap membaca Alquran dalam keadaan 
    tidak ada whuduk ..siapkan sekali
    penanda  bacaannya khas sekali

3. Cuba fikirkan apakah punca kita gagal 
    Khatam Alquran pada  Ramadhan tahun- tahun lepas, cuba perbaiki..renungkan..

4. Set masa yang sesuai dari sekarang.Dan
    Istiqamahkan masa- masa yang dipilih tadi 
    sebagai masa yang khusus untuk baca 
    Alquran..

5. Harus Ada rasa perasaan rugi andai kita 
    tidak dapat menghatamkan Alquran , disaat 
    orang lain berlumba- berlumba mengkhatam  sebanyak- banyaknya..Kita nak tunggu bila.  lagi untuk memulakan semua ini..

6 .Berdoalah dan berazam lah, semoga Allah bagi Kita kekuatan, semangat, Iman, Dan Azam
    Yang betul2 kuat untuk Kita melaksanakan
     nya Dan berserah kepadaNya. InsyaAllah.
    Kita siap berperang melawan Hawa nafsu
    Kita.. Aaamiin ya rabbal A'lamiin

Tips bagaimana nak khatamkan Alquran dibulan Ramadhan ini..

Tips yang akan dikongsikan ini amat mudah dan tidak membebankan. Ianya tidak mustahil untuk dicapai, perlukan disiplin dan keazaman sahaja.

Tipsnya adalah seperti berikut :

1.Dalam al-Quran mus-haf Uthmani, setiap juzuk al-Quran telah dicetak dengan ayat-ayat al-Quran sebanyak 20 muka surat. Bermakna setiap juzuk ada 20 muka surat.

2. Kita bahagikan 20 muka surat itu kepada 5, iaitu bilangan solat fardhu: Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib dan Isya’. 20÷5=4. Bermakna setiap solat fardhu, kita hanya membaca 4 muka surat.

3.Bagi meringankan lagi, kita bahagikan 4 muka surat itu kepada 2 bahagian, iaitu:
  • 2 muka surat sebelum solat fardh
  • 2 muka surat selepas solat fardhu

Dengan beristiqamah melakukannya pada setiap kali solat fardhu selama 30 hari, insyaALLAH kita bakal mengkhatamkan al-Quran yang padanya ada 30 juzuk itu.

Nie gambaran  yang lebih jelas bagi memudahkan anda nak khatam Al Quran dibulan Ramadhan ini


Mulakan lah terus dari malam ini.
" Seandainya kita memang tidak punya waktu mengkhatamkan  seluruh Alquran dalam Bulan Ramadhan, sekurang2nya jadilah Kita orang Yang pernah menghatamkan Kan Alquran Yang Kita baca dalam Bulan Ramadhan." Disitulah kenikmatan Yang Tak terhingga..