Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Wednesday, 17 April 2019

Diabetes? Shaklee Mampu Membantu Anda..

Salam Sejahtera


Tau Tak? Tau Tak?
.
Diabetes dikenali sebagai penyakit kronik yang kekal sepanjang hayat, jadi ia memerlukan kawalan serta pemantauan & cermat dan berhati-hati.

Dan untuk pengetahuan anda.. diabetes ini berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. 

Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, dimana ia akan digunakan untuk bahan bakar.

Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa kedalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat.!

 Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk bahan bakar dan ini juga akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.

mak aiii panjang lebar aida cerita nie.. 
faham ke tidak nie? hihi.. 
.
Oleh sebab itu satu kajian telah dibuat keatas pesakit Diabetes yang mengikuti diet 'Low Glysemic Index', selama 6 bulan mempunyai kawalan gula darah yang lebih baik dan kurang berisiko untuk sakit jantung berbanding pesakit Diabetes yang mengikuti diet yang lain. ia menunjukkan bahawa asid amino Arginine memberi kesan positif terhadap sensitiviti sel trrhadap insulin.
.
Indeks Glisemik pula menetapkan tahap karbohidrat berdasarkan kesannya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang cepat dicernakan mempunyai tahap gula dalam darah yang tinggi manakala, tahap glisemik indeks yang rendah melepaskan gula ke dalam sistem secara perlahan. 
.
Mengekalkan tahap gula dalam darah yang rendah amat penting bagi mengurangkan berat badan dan kesihatan dalam jangkamasa panjang...
.
Dan salah satu suplemen shaklee yang boleh diamalkan ialah ESP Shaklee, minuman soya yang mempunyai kandungan Indeks Glisemik yang rendah kerana ia mampu membantu tubuh pesakit diabetes mengawal kandungan gula dalam darah dan mengurangkan risiko komplikasi.
-


Alhamdulillah ini bukan cakap2 kosong.. banyak testimoni yang memberi kesan positif kepada pesakit diabetes (boleh rujuk gambar di bawah ya). ?


0 comments:

Post a Comment