Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Thursday, 28 March 2019

Sembelit Yang Menakutkan

Salam Sejahtera
Sembelit adalah masalah pengosongan usus. Apabila seseorang menghadapi sembelit, kadangkala ia menjadikan najis keras dan sukar untuk membuang najis. Jika dibiarkan ia boleh membawa kepada masalah lain seperti usus tersumbat.

Apakah yang menyebabkan sembelit?Sembelit terjadi oleh beberapa hal. Ia mungkin disebabkan oleh cara pemakanan, perubahan hormon, kesan sampingan dari ubat dan perubahan struktur badan manusia.

Kebanyakan orang yang biasa menghadapi sembelit bergantung kepada ubat sembelit yang diberi oleh doktor.

Sebenarnya pengambilan ubat bukan menyelesaian masalah sembelit. Sembelit harus dilihat dari puncanya, apakah yang menyebabkan sembelit berlaku. Sekiranya puncanya kerana pemakanan, maka harus menukar corak pemakanan untuk mengelakkan sembelit.

Apa Itu Sembelit

Sembelit bukanlah penyakit sebaliknya gejala yang mempunyai simptom- simptom berikut:

Kurang membuang air besar – kekerapan membuang air besar kurang daripada 3 kali semingguNajis yang dihasilkan daripada pembuangan adalah kerasMeneran semasa buang air besar. 

Pembuangan air besar hanya berjaya dilakukan dengan meneran sepenuh tenaga.Rasa tidak puas walaupun selepas membuang air besar. Sanggup duduk lama di dalam tandas kerana berasa tidak puas membuang air besar.Perut kembung, kejang atau sakit tetapi sukar untuk najis keluar.

Punca sembelit

Sebelum mencari cara mengatasinya, punca berlaku sembelit harus diketahui. Antara punca sembelit ialah:

1.Kurangnya minum air
2.Kurang pengambilat serat
3.Selalu menahan diri dari membuang air besar atau bertangguh-tangguh
4.Kurang bersenam atau kurang pergerakan tubuh badan terutama warga tua

Sembelit yang berpunca dari perubahan hormon terutama sekali ketika mengandung. Perubahan hormon progestron yang tinggi ketika mengandung akan meregangkan otot-otot menyebabkan keadaan sembelit. Bukan itu sahaja, janin yang menekan bahagian usus juga akan menyebabkan sembelitOtot-otot perut dan usus menjadi semakin lemah disebabkan peningkatan usiaUbat- ubatan tertentu

Bahaya dan komplikasi Sembelit

Sembelit yang berpanjangan dan serius mungkin boleh menyebabkan buasir yang disebabkan oleh menahan untuk membuang air besar atau anal fissures (koyakan pada kulit di sekeliling anus).

 Ia berlaku disebabkan oleh najis yang keras meregangkan otot sphincter. Kesannya, pendarahan rektum mungkin berlaku, di mana darah kelihatan di permukaan najis.

Kadang kala, regangan menyebabkan rektum terkeluar (terjatuh) dan ini boleh menjurus kepada pengeluaran mukus dari dubur. Rektum yang terkeluar dengan teruk dan kronik memerlukan pembedahan untuk menguatkan dan mengetatkan otot spinchcter dubur atau untuk membaiki lapisan yang terkeluar (terjatuh).

Cara Mengatasi Sembelit:

Pengambilan air yang mencukupi sekurang-kurngnya 3 liter sehari. Ramai yang terasa sukar untuk minum 3 liter air sehari. Cara mudah untuk minum air sebanyak tu, dengar signal tubuh dari badan anda. Apabila terasa harga, terus minum air. 

Dalam masa yang sama perhatikan warna air kencing anda. Jika ianya berwarna kekuningan, perbanyakkan minum air.Perbanyakkan makanan serat seperti bijirin, gandum, sayur-sayuran dan buah-buahan. 

Kerap melakukan senaman bagi meningkatkan kadar metabolisme dan sekaligus melancarkan proses penghadaman.The most important is......jangan MALAS ke tandas ok.. :))

Masalah sembelit? Perut buncit?Memang jika terus dibiarkan akan menyebabkan kegemukkan serta jerawat di kulit yang makin serius kerana sisa buangan dan toksin tidak dapat dikumuhkan melalui pembuangan air besar.

 Masalah utama kesukaran untuk membuang air besar adalah disebabkan oleh faktor kurang minum air,pengambilan ubat-ubatan serta jamu yang bersifat panas dan herba-herba serta kurangnya amalan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan.

 Kini dengan adanya Herbalax sistem perkumuhan akan menjadi lancar dan masalah kegemukkan serta masalah kulit dapat diatasi. Jom baca lebih lanjut:

Apa itu Herbalax?

Herbalax adalah suplemen yang berfungsi untuk menCUCI usus.Bahasa mudahnya adalah julap.Ia tergolong dalam kategori julap yang lembut dan sesuai untuk kegunaan sekali sekala bagi meyingkirkan toksin dari usus.

Ia juga membantu usus kita lebih aktif untuk gerakan peristalsis.Peristalsis adalah pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan sepanjang salur pencernaan.

 Gerakan peristalsis yang baik membantu proses perkumuhan kita berjalan dengan lebih lancar.

PERBEZAAN SHAKLEE :-

- Ramuan asas produk ini terdiri daripada kombinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat.  Ia mengandungi 9 herba semulajadi : alfalfa leaves, senna leaves, anise seed, blue malva flower, bukchorn bark, licorice root, rhubarb root, fennel seed dan culver's root.  

Sifatnya yang menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaiannya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.

Golongan berikut amat digalakkan untuk mengamalkan herbalax :

pengamal tegar ubat tahan sakit.mereka yang ada masalah pembuangan@perkumuhan kurang lancar@sembelit, mereka yang banyak jerawat, pesakit goutmereka yang ingin membersihkan usus terutama sekali mereka yang baru berjinak2 dengan suplemen.

Berapa banyak perlu diambil ?

Memadai 3-4biji seminggu sekali.  Ia digalakkan ambil pada waktu malam dan minum sekurang2nya 1 liter air sebelum  tidur.. Anggaran tindakbalasnya adalah antara 6-8jam selepas itu. Kesan adalah berbeza bagi setiap individu. Tiada masalah cirit birit dan sebagainya. 

Biasanya, bila badan dah buat proses detoksifikasi, usus akan menjadi lebih bersih dan sihat. Penyerapan suplemen akan lebih cepat dan dan berkesan

MANFAAT UTAMA :-

~ Pembersihan najis yang tersekat
~ merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita

~ Tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus ( natural bowel movement ) dan secara langsungnya membantu masalah sembelit

~ Mengempiskan perut

~ Ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut,  Sesuai diambil seperti biasa atau dicampurkan dalam air panas sebagai minuman teh herbal

http://www.hanasihat.com/2016/02/bila-sembelit-mengganggu-herbalax-ada.html?m=0

0 comments:

Post a Comment