Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Monday, 10 December 2018

Pengalaman Anak Berkhatan Part 1

Salam Sejahtera
Alhamdulillah hilang berdebar hati ibu bila anak selamat berkhatan dengan lancar..

Tapi debaran tu saya sorang saja yang rasa anak sikit pun tak respon apa pun. Kot la nak kata takut la ibu.. Tapi tak sabar nak khatan ada la..

Memang dari fayyadh lahir lagi tertangguh nak khatankan dia awal tapi tak berapa yakin nak buat. Kalau ikutkan lagi terbaik dibuat masa kecik untuk memudahkan proses penjagaan dan penyembuhan yang cepat.

Walau pun terlepas masa kecik tapi sekarang pun bukan la besar sangat pun.. Diusia 4 tahun hero ibu dah rasai pengalaman berkhatan.

Betul la ramai yang kata pengalaman anak berkhatan memang sesuatu yang baru bagi seorang ibu. Nie pulak anak lelaki sulong yang terlibat. Banyak la kena belajar.. Dari segi penjagaan kawasan terlibat dan pemakanan yang sesuai untuk penyembuhan.

Keputusan untuk tahun ini ada proses khatan dibuat lama dah.. Memilih tarikh akhir tahun sebab dah jadi sinonim dah musim cuti sekolah mesti ada program berkhatan beramai - ramai.

Bermula dengan tempahan tarikh kejadian yang sesuai dan yang disuggestkan oleh doc. Kalau lambat pilih tarikh bimbang lambat sembuh pulak.

Pada tarikh 5 Disember tiba la harinya. Macam- macam siibu nie siapkan. Tuala, air masak,minyak angin la. Mak - mak kan.. Macam- macam dalam kepala memikirkan bagaimna la si anak nak menhadapinya..

Fayyadh peserta ke 3. Dua yang lain sudah darjah 4. Dia adalah orang yang paling muda. . 

Sepanjang menunggu tiada langsung reaksi takutnya.. Malah bila ada yang keluar selesai proses berkhatan pun semua riak muka yang bahagia ha..!

Bila tiba giliran fayyadh pulak.. Tak senang duduk. Sempat la habiskan surah yasin dengan harapan semua proses dipermudahkan dan fayadh tenang ja sepanjang proses khatan..

 
Bersambung...nie saya kongsi detik sepanjang proses fayyadh berkhatan..sempat suami buat rakaman untuk kenangan bila dewasa nanti..


0 comments:

Post a Comment