Friday, 14 September 2018

Kurang Tidur Punca Gemuk



Kurang tidur boleh jadikan kita gemuk? Ish3.... Macam tak logik aje statement ini kan?

Sebenarnya faktor tidur bukanlah sebab utama seseorang itu gemuk. Ada banyak lagi punca gemuk yang popular seperti pemakanan, aktiviti seharian dan genetik.

Akan tetapi, terdapat satu kajian yang menunjukkan mereka yang tidur kurang dari 6-7 jam berpotensi mengalami obesiti sebanyak 27%.

Dan mereka yang tidur kurang dari 5 jam pula berpotensi mengalami obesiti sebanyak 73%. (Kajian telah dijalankan kepada 9,000 orang di antara tahun 1982 dan 1984). Adakah anda seorg dari mereka?? Maka anda perlu berubah..

Anda perlu tahu apabila kita kurang  tidur, hormon dalam badan kita akan terganggu. Hormon tersebut adalah hormon leptin dan hormon ghrelin.

Apabila kita kurang tidur, badan kita akan mempunyai hormon leptin yang sangat sedikit dan hormon ghrelin yang sangat banyak.

TIPS TIDUR NYENYAK

Haritu saya ada terbaca Dr Rizal Abu Bakar Dr Otak, ada kongsikan 3 tips untuk tidur nyenyak. 

Tak kesah lah untuk dewasa, yang kadang stress sampai tak dapat tidur malam, pun juga bagus untuk kita apply pada anak-anak kecil. 

Senang je, ingat K G B

K - Tidur menghadap KANAN, iaitu atas lambung kanan, ia juga merupakan sunnah Nabi sallallahu'alaihiwasallam. 

G -  Tidur dalam suasana sangat GELAP had ngga dapat meransang hormon melatonin (hormon tidur) yang membantu kita dapat tidur nyenyak. 

B -  BERNAFAS dengan menggunakan hidung, hingga darah akan turun, gelombang otak juga akan turun seterusnya buat kita tidur lebih nyenyak.

Tips yang terbaik untuk diamalkan.  Tapi bimbang akan makin gemuk jika berterusqn kurang tidur Set Insomnia Shaklee boleh membantu. 


✅ *ESP:*
Menyediakan 14gram protein soya bukan GMO yang berkualiti tinggi membantu dalam meringankan kesakitan migrain dan kesukaran untuk tidur.
✅ *BCOMPLEX:*
Mengandungi 8 Vitamin B iaiyu Thiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Panthothenic acid (B5), Pyridoxine (B6), Folic Acid (B9), Cobalamin (B12) dan Biotin yang dapat mengurangkan stress dan keresahan.
✅ *OSTEMATRIX:*
Menenangkan saraf dan melegakan stress. Magnesium di dalam Ostematrix dapat memperbaiki keadaan tekanan serta merehatkan otot dan saraf.

Kepada yang memerlukan boleh hubungi saya segera

Call / Whatsapp : 019-5434395
Email : hanabard105@gmail.com


Add Fb saya : Hana Deqna untuk chatting secara langsung dengan saya berkenaan dengan produk.


Klik Like di FanPage saya : Hanna Vita's Shoppe

Konsultasi percuma hanya untuk pelanggan sahaja ya.


Untuk mendaftar ahli dan menikmati diskaun hebat bagi setiap produk Shaklee atau menjana pendapatan dengan bisnes Shaklee, sila klik DI SINI




  
Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan






Reactions:

0 comments:

Post a Comment