Saturday, 18 August 2018

Bila Virus HFMD Menyerang Anak

Salam Sejahtera

                               



Fayyadh pernah kena masa umur 2 tahun...  Masa tu dia tinggal dengan abinya.   Mujur cepat kesan.. Pagi2 nak siap hantar ke taska tengok tapak tangan dah ada bintik2 dah.. 



Memang maklum dah ada budak kat tadika sorang dijangkiti...taska pun dah maklum kalau anak demam jangan hantar ke taska.. 

Bila suami bagitaw ja.. Mula memang risau..  Dah la masa tu kita xdak sama..  Hanya suami sorang yang handle situasi tu.. 



Mula nampak bintik2 tu terus suami bawak ke klinik check nak confirmkan betul @ tak virus tu..  Ya confirm betul..  Tapi masih tahap awal..  Doc pesan kna check suhu badan..  Bimbang kalau demam virus tu akan lagi merebak

Saya yang jauh nie terus mintak suami bagi dia Vitamin C chew untuk tingkat imun cepat..  Masa tu stok ada lagi..  Pastu bagi dia minum meal shake kerap.. Suka la dia selalu ambil sekli ja pagi tapi bila situasi tu kena ambil kerap. 

Tak selesai dengan tu saja..  Cream herbal pun guna juga.. Sapu kerap kat tapak tangan dan tempat yang naik bintik2 tu.. 




Alhamdulilah .. Bila cepat kesan dan cepat ambil tindakan..  Virus tu tak merebak dah.. Dari nak demam terus tak jadi demam.. 

Lega la hati ibu..   Tak sampai seminggu semua dah kembali normal..  Masa tu virus tu tak menular sangat berbanding sekarang , bukan saja kanak2 tapi orang dewasa pun berisiko jugak..




Pada saya 3 item vitamin tu mesti ada kat rumah..  Langkah pencegahan awal..  Saya pun sekarang tambahkan omega untuk suppliment anak.  Anti keradangan cegah apa2 virus yang merbahaya.. 

Sebelum apa2 saya suka cegah dulu.  Kita tak taw cabaran anak nak membesar nie. Moga ibu2 yang sedang hadapi virus nie..  Boleh la ikhtiar macam saya buat..  Mudah-mudahan boleh membantu..

Bawah ada vitamin yg boleh membantu..insya Allah moga diberi kesembuhan untuk 








Reactions:

0 comments:

Post a Comment