Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Saturday, 17 March 2018

Vitamin Yang Boleh Bantu Kesihatan Tiroid

Salam Sejahtera


.
Apabila menyebut mengenai tiroid, pasti setiap individu membayangkan penghidapnya akan mengalami beng­kak pada bahagian leher yang kelihatan dengan jelas. Hakikatnya, tidak semua pesakit mengalami tanda bengkak berkenaan.

Di sebalik tanda bengkak, ramai yang tidak mengetahui, menggeletar, rasa panas, cepat marah, mudah berpeluh dan marah antara beberapa tanda seseorang itu mengalami gangguan tiroid.

Tiroid ialah satu kelenjar di bahagian depan leher dan menjaga beberapa fungsi utama badan. Penyakit tiroid boleh mempengaruhi hampir semua bahagian badan dan mendatangkan bahaya kepada kesihatan.

Kebanyakan bengkak kelenjar tiroid masih berfungsi normal. Namun, ada juga fungsi tidak normal yang dibahagikan kepada dua, iaitu hipertiroid dan hipotiroid.

Hipertiroid membuatkan badan penghidapnya kurus walaupun banyak makan, badan terasa panas walaupun berada di bilik yang tidak panas, kulit lembap dan berpeluh terutama tapak tangan, rambut nipis dan berkerinting, rasa gementar pada tangan dan jari tangan, jantung berdebar laju dan mudah lelah.

Penghidapnya juga mengalami gangguan emosi seperti gugup, lekas marah, cemas, gelisah untuk tidur, cirit-birit, bola mata agak menonjol, kelopak mata turun dan haid menjadi tidak teratur.

Bagi penghidap hipotiroid pula akan sensitif kepada sejuk, mendapat sembelit, kemurungan, daya ingatan yang tidak baik, haid tidak teratur, rendah libido, suara tidak jelas atau kasar.
.
Selain itu, mereka juga mudah penat dan keletihan, kurang selera makan tetapi naik berat badan, kulit menjadi kasar dan kering, rambut kering dan mudah gugur serta kejang otot.
.
Berikut adalah 5 vitamin dan suplemen yang boleh membantu kesihatan tiroid:

1. Asid lemak omega-3: Pusat Perubatan University of Maryland suggestsomega-3 boleh membantu "mengurangkan keradangan dan membantu imuniti" untuk sokongan tiroid. Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 dapat meningkatkan pengambilan hormon tiroid.

2. Selenium: Menurut kajian di Institut Kesihatan Nasional, "Tiroid adalah organ yang mempunyai kandungan selenium tertinggi setiap gram tisu." Penyelidik mendapati bahawa "status selenium nampaknya mempunyai kesan ke atas perkembangan terapi tiroid."

3. Antioksidan dan vitamin: Kesihatan Progresif mencadangkan beberapa vitamin untuk kesihatan tiroid. Vitamin A mengandungi karoten yang diperlukan oleh tiroid untuk berfungsi normal dan tahap rendah dapat menjejaskan pengeluaran hormon.

 4.  Vitamin B penting dengan penekanan pada B12. Satu kajian mendapati bahawa "40 peratus daripada pesakit hipotiroid juga mengalami kekurangan vitamin B12." Vitamin C, antioksidan, boleh mengurangkan "tekanan oksidatif yang diletakkan di kelenjar sama ada oleh toksin asing dan radikal bebas berbahaya atau dari spesies oksigen reaktif yang dihasilkan semasa sintesis hormon tiroid." 

5. Vitamin D disyorkan untuk peranannya dalam "mencegah penyakit tiroid autoimun" dan juga vitamin E, yang bertindak sebagai antioksidan. Walau bagaimanapun, suplemen selenium disyorkan pada masa yang sama dengan vitamin E kerana vitamin boleh menyebabkan peningkatan dalam metabolisme selenium.

0 comments:

Post a Comment