Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Monday, 8 May 2017

Kelebihan Bertungku Selepas Bersalin

Salam SejahteraSudah jadi rutin dah bila tiap kali bersalin mesti bertungku. Paling lama mesti cukup 44 hari baru selesai.

Memang dah jadi rutin family dah mesti bertungku hari - hari. Kelebihan bertungku selepas bersalin memang banyak. Inilah rahsia orang dulu - dulu kekal sihat walaupun bersalin kerap. 

Pesan mak kalau nak sihat dalaman mesti bertungku kerap. Bukan sahaja sihat malah  boleh kembali kurus seperti asal.
Sebab tu la saya suka bertungku selepas bersalin. Manfaat untuk jangka panjang yang terbaik untuk kesihatan.

Amalan bertungku adalah asas kepada amalan berpantang secara tradisional yang dilaksanakan oleh masyarakat Melayu. 

Namun kini, semakin ramai yang mencuba amalan ini ekoran daripada kebaikannya yang diakui kepada ibu selepas bersalin.

Bertungku dilakukan sebelum ibu berbengkung. Amalan bertungku dilakukan sama ada menggunakan seketul batu sungai atau alat tungku yang memang banyak di pasaran. 

Tidak kira sama ada anda menggunakan tungku biasa atau tungku berherba, kelebihannya tetap sama kepada wanita yang mengamalkan.

Salah satu kebaikan bertungku adalah mengecutkan rahim dan mengeluarkan darah beku. Darah dan lendir mestilah mengalir keluar sepanjang tempoh berpantang 44 hari mengikut kepercayaan Melayu.

Rahim wanita tidak akan bersih sepenuhnya jika darah berhenti awal dan ini boleh mengugat kesihatan.

Jadi, tujuan bertungku dan memakan jamu adalah untuk memastikan semua kotoran dan toksin dikeluarkan daripada badan. 

Amalan bertungku juga dipercayai dapat memecahkan lemak dalam badan yang berkumpul sepanjang mengandung, mengecutkan rahim dan organ yang bengkak kerana bersalin, mengembalikan tubuh badan kepada keadaan asal.

Ketika berurut, tukang urut yang mahir juga akan menaikkan rahim ibu selepas bersalin ke atas untuk mengelakkan daripada rahim jatuh dan mendapat penyakit lain di usia tua.

Biasanya  amalan tungku dibuat dengan cara tungku tersebut dibakar dan dibalut dengan daun serai, lengkuas, pandan dan lain-lain daun, kemudian dilapiskan dengan kain. 

Alat tungku ditekap pada kawasan perut dan paha selama sejam. Tetapi jika terlalu sibuk, sekurang-kurangnya peruntukkan setengah jam untuk bertungku. 

Bagi ibu yang bersalin secara pembedahan caesarean, perlu elakkan kawasan perut dan amalan bertungku hanya boleh dilakukan selepas tiga ke empat minggu selepas bersalin

Oleh itu ibu selepas bersalin, jangan abaikan amalan tradisional ini kerana ia mempunyai manfaat berpanjangan kepada kesihatan anda. 

Untuk lebih kesan anda boleh la mencuba Set Bersalin Shaklee yang paling mudah. Tak perlu nak tunggu selepas baby bebas kuning baru nak ambil. Lepas saja bersalin dah boleh ambil terus.


0 comments:

Post a Comment