Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Monday, 16 January 2017

Betul Ke Pesakit Kencing Manis Tak Boleh Makan Suplemen?


Salam Sejahtera

Diabetes, penyakit yang tidak asing lagi.  Pergi la mana-mana hospital pun pasti ada pesakit kencing manis.

Penyakit ini memang berisiko jika tidak mendapatkan rawatan yang sebaik -baiknya.Sekarang nie kebanyakan ramai yang ingin mencuba rawatan alternatif untuk menyembuhkan iaitu melalui pengambilan supplimen. 

Tetapi ramai yang takut untuk mencubanya. Contohnya supplimen keluaran Shaklee yang boleh membantu merawat penyakit kencing manis . Ada pula yang berpendapat pesakit kencing manis tidak boleh makan supplimen.

Disini saya kongsikan untuk anda pandangan seorang doktor berkenaan isu ini. 
Saya arif benar pesakit- pesakit  kencing manis takut untuk ambil apa- apa suplemen atas nasihat doktor. Sebab saya sendiri pun, bila pesakit tanya pasal apa- apa suplemen, saya tak tau nak respond bagaimana. Biasanya play safe la, "Boleh kalau nak cuba, kalau rasa makin bagus tu ok. Tapi kami akan pantau, kalau gula masih tak terkawal, mungkin tak sesuai la.."

Tapi ada 1 produk yang saya yakin pula, bukan produk saya sendiri tapi produk yang saya sendiri amalkan, iaitu produk Shaklee. Sebabnya produk Shaklee disokong oleh kajian klinikal & bukan testimoni semata- mata.

Ada banyak research artikel berkaitan bahan- bahan aktif dalam produk Shaklee. Malah, Shaklee turut bekerjasama dengan profersor Universiti ternama untuk buat kajian produknya sendiri yang dinamakan Landmark Study.

Landmark Study I mengkaji produk multivitamin Shaklee, VitaLea yang boleh mengurangkan risiko penyakit-penyakit kronik & selamat digunakan dalam jangkamasa yang panjang.

Landmark Study II pula mengkaji produk paling hangat di pasaran iaitu Vivix yang dibuktikan boleh memanjang jangka hayat sel manusia, sekaligus mengurangkan risiko penyakit kronik,

Salah satu artikel berkaitan kajian yang menyokong keberkesanan Resveratrol (active ingredient VIVIX) dalam membantu pesakit kencing manis mengawal gula & melambatkan komplikasi, saya akan kongsikan dengan anda.

Tapi untuk kesekian kalinya saya ingatkan supplemen dan ubat fungsinya berbeza. Supplements seperti VIVIX, walaupun banyak kajian membuktikan bahan aktif dalam
Vivix, iaitu resveratrol boleh mengawal penyakit kronik, tapi Vivix bukan bertujuan untuk merawat atau menyembuhkan penyakit. 

Tetapi lebih kepada menyokong rawatan & pencegahan penyakit. Kalau mencegah tu, Vivix sangat sesuai diambil oleh orang yang sihat la. Tapi tak boleh nafikan juga sel-sel orang sakit juga perlukan nutrisi yang secukupnya, sama seperti yang diperlukan oleh orang yang tiada penyakit.

Satu kajian ramdomized, double blind, placebo-controlled study yang dijalankan kepada 70 orang penghidap kencing manis, membuktikan bahawa pengambilan RESVERATROL 1g setiap hari selama 45 hari boleh:

πŸ›‘Menurunkan paras gula semasa puasa (fasting glucose) 

Bacaan gula semasa berpuasa yang normal menunjukkan badan berupaya memproses gula dengan baik. 

πŸ›‘Menurunkan kepekatan insulin. 

Kepekatan insulin menurun pula maksudnya, insulin yang sebelum tu mengalami kerintangan dah boleh digunakan. Dalam ertikata lain, resveratrol mengurangkan kerintangan insulin atau meningkatkan tahap sensitiviti insulin dalam mengurangkan paras gula.

πŸ›‘Menurunkan HbA1C - yang merupakan parameter untuk menentukan tahap pengawalan gula seseorang. 

HbA1c ialah satu bentuk hemoglobin yang bergabung dengan gula. Ya, hemoglobin yang bawa oksigen ke tisu tu. Hemoglobin yang sama lah.

Hemoglobin ni memang akan bergabung dengan gula, dalam orang normal pun. Tapi untuk orang normal, nilainya dibawah 6.5%.

Kalau dah lebih tu, maksudnya pengawalan gula tak berapa bagus, walaupun orang tu mesti bebas daripada anemia sebab kekurangan zat besi. Sebab kita tahu hemoglobin kurang bila zat besi kurang.

HbA1c ialah parameter untuk tengok pengawalan darah 3 bulan sebelum tu. Maksudnya kalau HbA1 tinggi, paras gula biasanya tak terkawal walaupun bacaan gula pada hari tersebut rendah atau bagus.

Sebab ramai mengelat, sebelum jumpa doktor bukan main dia puasa, pantang semua makanan. Sebenarnya hari2 biasa makan dia mengalahkan orang takde penyakit pula.

Jadi, bacaan gula & HbA1c adalah dua parameter penting untuk menentukan pengawalan gula seseorang.

πŸ›‘Menurunkan tekanan darah sistolik

Sistolik ialah bacaan tekanan darah bahagian atas yang bermaksud tekanan yang dihasilkan oleh jantung untuk pam darah ke seluruh badan.

Tekanan darah yang tinggi maksudnya ada masalah pada jantung sendiri yang memaksa jantung bekerja dengan lebih kuat.

πŸ”΄ Menaikkan bacaan kolesterol HDL

HDL dikenali sebagai kolesterol yang baik kerana fungsinya untuk mengangkut kolesterol dari sel ke hati & mengurangkan kolesterol dalam sel. 

RESVERATROL ialah salah 1 bahan aktif yang terdapat dalam VIVIX. Secara tak langsung Vivix juga salah 1 suplemen yang bagus sangat untuk membantu mengawal penyakit kencing manis & melambatkan komplikasi. 

Saya sangat sarankan setiap orang dewasa cubalah amalkan Vivix & bantu ibu bapa juga untuk jaga kesihatan.

Sumber: Doktor Fyda Noh

0 comments:

Post a Comment