Tuesday, 10 January 2017

12 Tahun Mengidap Kencing Manis... Akhirnya..


Salam Sejahtera 


Semua bulan nie mesti nak tahu pasal Vivix kan. Bagaimana Vivix dapat membantu ramai pesakit kronik kencing manis.  Walaupun dah lama tapi tetap boleh sembuh seperti sedia kala.. 

Apa kata saya kongsi dengan anda semua respon 12 tahun mengidap kencing manis berjaya pulih.Ini sharing dari seorang rakan doktor.

Ayah saya seorang pesara cikgu.
Dah 12 tahun menghidap kencing manis . Dibawah rawatan klinik kesihatan.

Ayah saya makan ubat tak pernah miss. Ada satu beg plastik besar penuh ubat klinik.

Sebagai seorang doktor, saya selalu nasihatkan ayah untuk menjaga pemakanan.

Saya selalu takutkan ayah tentang bahaya kencing manis yang akan mendatangkan pelbagai komplikasi seperti kerosakan mata, kerosakan buah pinggang, serangan jantung, strok, kebas tangan dan kaki, luka yang tak sembuh di kaki sehingga kena potong kaki.

Semua komplikasi ni akan datang suatu masa nanti.

Takde orang akan miss.

Of course saya sangat risau. Jadi saya takutkan ayah.

Ayah cuba jaga makan.
Ayah selalu berpuasa.
Ada masa ayah lapar tengah malam. Tapi takut dengan doktor yang duduk satu rumah.

Lama-lama ayah sembunyi-sembunyi makan di dapur.

Saya nampak ayah makan di meja masa nak turun ke bawah. Jam 11 malam.

Tapi saya tak sampai hati nak halang.

Saya tak jadi turun. Buat-buat tak tahu.
Ayah ingat, ayah dah berjaya.

Saya percaya, ibu bapa kita mencuba sedaya-upaya.

Tapi entahlah. Gula masih tinggi sehingga 15.
Gula puasa saja 15. HbA1c toksah ceritalah.

Sekali tu ayah balik klinik dengan muka sedih.

Ayah saya jenis ceria dan maintain.

Ayah tanya,'cucuk insulin tu macam mana adik?'

Saya tersentak. Saya cerita pasal cucuk insulin sehari 2 kali. 

Ayah penakut jarum. Risaulah kalau nak kena cucuk setiap hari.

Rupanya doktor suruh ayah ambil insulin. Doktor tengok trend gula tak pernah elok dengan ubat.
Dah tiba masanya.
Saya pun tahu.

Bulan tu, saya belikan ayah sebotol Vivix.
Ayah adalah orang pertama yang saya suggest vivix untuk kencing manis.

Tu pun lepas saya research articles tentang kebaikan resveratrol kepada pesakit kencing manis.

Ia boleh digunakan seiring dengan rawatan ubat kencing manis dan juga menjadi 'prevention' kepada kencing manis.

Hari kedua amalkan Vivix: Gula puasa 15-->10
Selepas 2 minggu 10-->8
Selepas 2 bulan iaitu habis 1 botol, gula puasa ayah menjadi normal. Maintain 5. Alhamdulillah.

Vivix menjadi supplements ayah setiap hari.

Ubat dan follow up doktor tetap diteruskan.

Gabungan kedua ni menjadikan kesihatan ayah saya sangat mantap.

Ayah cakap,'Ubat merah adik tu baguih. Ayah tak penat langsung dah. Dulu siang saja ayah mengantuk, letih, nak tertidoq. La ni ayah mana tdoq dah siang-siang. Boleh mengaji Quran, baca buku'. Ayah tersenyum gembira.

1 botol Vivix tahan 2 bulan.
Kalau dengan Vivix ni, ibu bapa kita makin sihat, gembira dan ceria... Segalanya berbaloi..

#shakleeeffect

Reactions:

0 comments:

Post a Comment