Tuesday, 31 January 2017

Sakit Pinggang Akibat Terjatuh

Salam Sejahtera



Teringat masa jatuh motor dulu...bukan merempit ya.. Tapi atas kecuaian orang lain sya dan adik mangsanya... Alhamdulillah tak parah.. 

Tapi effect sangat terasa..  Mula kena tak rasa apa2 tapi bila esoknya baru terasa.. Seluruh badan terasa sakit..  Bahagian pinggang la yang tak tertahan..  

Ingat dah lama sembuh la..  Tapi kesakitan itu datang lagi bertahun kemudian.. Tengah hamil anak pertama sampai la lepas bersalin ..sakit teramat..  Masa tu baru nak kenal shaklee..  Biar la cmtu hanya urut jela.. 

Lepas tu baru saya amal Ostematrik + Omega + B complex.  Alhamdulillah nampak kesannya.  Ada jugak rakan yang pernah alami camnie tapi rutinkan dengan ubat tahan sakit..  Habis ubat sakit lagi. 

Ada yang dah 10 tahun amal camtu..tapi pendapat saya cuba gantikan dengan supplemen sebab disamping menghilangkan kesakitan supplemen jugak bantu pulihkan urat2 yang bersimpul.. Peredaran darah berjalan lancar. 

Macam custermer nie dia ambil Vivix+ Ostematrik + B complex.. Alhamdulillah berkesan..  Kalau bajet boleh cuba supplimen macam saya ambil..pun insya Allah boleh bantu.. 




Untuk pembelian produk, anda boleh menghubungi saya seperti berikut:


Call / Whatsapp : 019-5434395
Email : hanabard105@gmail.com

Add Fb saya : Hana Deqna untuk chatting secara langsung engan saya berkenaan dengan produk.


Klik Like di FanPage saya : Hanna Vita's Shoppe

Konsultasi percuma hanya untuk pelanggan sahaja ya.


COD sekitar Bandar Tenggara, Johor dan Kerteh, Paka dan Dungun Terengganu. Pos Laju seluruh Malaysia.

Untuk mendaftar ahli dan menikmati diskaun hebat bagi setiap produk Shaklee atau menjana pendapatan dengan bisnes Shaklee, sila klik DI SINI



Sunday, 29 January 2017

Ikhtiar Berhenti Merokok



Salam Sejahtera


Pernah dengar ada orang berhenti merokok lepas minum Vivix? Walaupun dah merokok lebih 10 tahun, tapi senang2 ja boleh berenti. 

Soalnya bagaimana? 

Memang worth baca sampai habis.

1. Ketagihan kepada rokok disebabkan oleh nikotin. Vivix membantu membuang nikotin dari darah, otak & organ lain. Bila nikotin dah tak ada, rasa ketagih pun hilang.

2. Orang merokok ni, dia ada rasa satu 'feel' bila hisap rokok. Sebab tu bila tak hisap rokok, otak dia rasa lain macam & memanggil- memanggil untuk hisap rokok balik sebab nak dapatkan balik 'feel' tu. 

Vivix boleh beri dia 'feel' tu, jadi takla dia cari rokok.

3. Vivix mengurangkan simptom withdrawal bila dia berhenti merokok. Simptom ni boleh jadi teruk juga sampai ada orang kata badan dah bergantung kepada nikotin jadi terkejut bila takde sumber nikotin. In sha Allah, Vivix boleh redakan kejutan tu.

Sebaiknya Vivix diambil bersama DTX yang berfungsi mencuci hati kerana dalam hati pun banyak toksin berkumpul.

Sudah semestinya , Vivix ni bukan ubat jadi mungkin perlu ambil masa sikit. Sedangkan ubat untuk berhenti merokok pun ambil masa. 

Jangan berhenti berharap. Bebaskan rumah anda daripada asap rokok.




TESTIMONI IKHTIAR BERHENTI MEROKOK DENGAN VIVIX




13 Petua Mudah Bersalin

Salam Sejahtera



1. Amalkan Bacaan Surah Maryam
Semasa mengandung.
Surah ni sesuai diamalkan dengan tujuan supaya mudah bersalin. Semasa sampai dekat ayat sujud tilawah tu, memang saya akan sujud. Setiap kali dalam sujud, saya akan berdoa supaya dipermudahkan bersalin.

2. Khatam Al-Quran Sepanjang Hamil
Sepanjang tempoh 9 bulan kehamilan.
Tidak perlu terlalu memilih surah, baca kesemua pun lebih baik lagi, pahala pun lebih, mudah-mudahan dipermudahkan oleh-Nya.

3. Selalu Bersenam.
Anda boleh lihat video untuk ibu hamil beraenam di youtube.

4. Jaga pemakanan
Saya tidak sesekali makan makanan yang ada MSG, makanan ringan, organ dalaman termasuk hati dan paru-paru, walaupun di luar kehamilan.
Ada pendapat mengatakan makan hati baik untuk ibu hamil, tapi bagi saya tidak. Ibu boleh rujuk kajian tentang pertembungan sains dengan agama untuk penerangan lebih terperinci.
Sebarang jenis pil seperti ubat tahan muntah & paracetamol juga saya elakkan sama sekali. Kalau boleh tak nak ada sebarang jenis dadah di dalam tubuh kita dan tubuh bayi9 dalam kandungan.

5. Amalan Doa & Selusuh
Saya amalkan doa mudah bersalin apabila kandungan sudah masuk 7 bulan, di samping mengamalkan minum minyak selusuh dan sapu di perut dari atas ke bawah, bertujuan memudahkan bayi meluncur keluar.
Kata orang-orang tua, paling baik minyak selusuh itu suami yang buatkan. Tapi saya cuma dapatkan minyak selusuh moden dari minyak kelapa dara keluaran Tropika.
.
.
6. Kerap Bersama Suami
Kerap bersama suami (bersetubuh) pada saat akhir menanti kelahiran. Mengikut petua orang-orang terdahulu, ini merupakan selusuh yang paling original.
Jika mengikut pendapat sesetengah pengamal perubatan pula, air mani merembeskan suatu hormon yang boleh menyebabkan kontraksi.
Dengan kata lain, terdapat risiko keguguran bagi hubungan seks di awal kehamilan, kerana air mani bertindak ‘membuka’ rahim secara semulajadi, yang kemudiannya menggugurkan kandungan jika rahim tidak cukup kuat ‘memegang’ kandungan.
Namun begitu, tidak semua pengamal perubatan bersetuju dengan pendapat air mani penyebab kontraksi ini. Ada juga yang pengamal perubatan yang menafikannya.
Maka terpulang kepada individu untuk mengikut mana-mana pendapat yang dirasakan sesuai.
.
.
7. Elakkan Terlalu Berehat
Saya selalu duduk itik masa buat kerja-kerja rumah, seperti kemas mainan anak-anak.
Saya juga membanyakkan berjalan semasa minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran.

8. Pemakanan Sunnah
Saya mengamalkan kurma, kismis, madu dan habbatus sauda sepanjang kehamilan.
Amalan ini dipercayai dapat mengelakkan bayi jaundice, selain memudahkan proses bersalin.

9. Berendam Sebelum Ke Hospital
Sebelum ke hospital, saya terlebih dahulu berendam air suam, untuk mempercepat proses bersalin.
Tak semestinya perlu ada bathtub, kolam renang kanak-kanak pun sudah memadai.

10. Pastikan Tenaga Mencukupi
Saya akan pastikan tenaga saya mencukupi sebelum masuk labour room. Saya makan secukupnya bagi mengelakkan letih dan lapar sewaktu bersalin.

11. Posisi Bebas, Ikut Fitrah
Semasa dalam kontraksi, saya berposisi mengikut apa yang saya suka, tidak semestinya berbaring terlentang sepanjang masa.
Jururawat pun ramai yang sedia maklum akan hal posisi ini, jadi ibu tidak perlu takut dimarahi oleh jururawat.
Dalam hati dan minda, kuatkan percaya pada fitrah, insya-Allah dipermudahkan.
Indahnya Melahirkan Anak
Percayalah, tiada yang lebih indah selain saat seorang ibu melahirkan anak dengan penuh ketenangan.

12. Jangan Meneran (straining)
Sewaktu saya terasa sakit masa kontraksi, saya tidak meneran.
Saya sentiasa kawal diri untuk tarik nafas dan hembus perlahan-lahan, secara konsisten.

Meneran bermaksud menekan atau memberi tekanan kepada otot-otot tertentu seperti dubur dan faraj.
Meneran otot faraj untuk bersalin boleh disamakan seperti meneran otot dubur untuk membuang air besar. Meneran otot dubur yang kuat dan berlebihan akan mengakibatkan buasir.
Buang air besar tanpa meneran dapat memelihara otot dubur. Begitu juga perumpamaannya dengan meneran faraj ketika hendak bersalin.

13. Jangan Menongkat Kaki
Ingin saya ingatkan juga, JANGAN SESEKALI menongkat kaki. Menongkat kaki bermaksud ibu mengangkat punggung (dalam posisi baring) menggunakan kekuatan otot kaki dengan berpijak di atas katil hospital.
Menongkat kaki membuatkan otot tegang, yang kemungkinan besar akan mengakibatkan koyak teruk pada faraj ketika anak sedang keluar.
Oleh itu sentiasa longgarkan otot, berikan pergerakan semulajadi terhadap proses kelahiran.

Itulah sahaja 13 petua mudah bersalin yang saya amalkan sepanjang tempoh kehamilan sehingga bersalin.
.
.
Semoga bermanfaat :)

Cerita Bila Kalsiumku Kurang

Salam Sejahtera


Tajuk bukan main lagi kan.. Nak la kongsi sikit apa yang berlaku disebalik bila kalsiumku kurang. Semua orang pasti pernah mengalaminya.

Dalam kes saya nie tiba - tiba saja stok Ostematrik saya habis. Bila check stok yang jual pun habis jugak .. alamak bagaimana ini.


Saya  memang tak pernah tinggal ambil Ostematrik. Mesti sebelum tidor akan ambil 4 biji baru la dapat rehat dan tidur dengan nyenyaknya. Hilang terus keletihan dalam sehari.

Kalau dalam keadaan biasa memang ok saja kalau stok habis. Tapi dalam kes tengah hamil nie , memang Ostematrik sangat diperlukan masa hamil. Kenapa begitu penting ya.

Ostematrik nie adalah kalsium mudah Shaklee. Tugasnya adalah untuk menjaga tulang dan gigi supaya dapat berfungsi dengan baik. Selain tu jugak Ostematrik membantu untuk lancarkan peredaran darah kesemua bahagian tubuh.

Apabila semua stok habis langsung terpaksa la bersabar sikit sementara menunggu stok baru sampai. Tapi ingatkan mampu bertahan la tanpa Ostematrik dalam beberapa hari. Rupa- rupanya tidak  boleh sama sekali.

Betul la doktor cakap jika kita hamil semua akan kita rasai cepat terutamanya bab sakit- sakit nie. Dalam proses kehamilan kalsium amat penting untuk pertumbuhan tulang bayi. Bayi dalam kandungan dapatkan kalsium melalui ibunya.

Cuba la bayangkan semua kalsium dalam badan ibu disedut oleh anak dalam kandungan  maka si ibu mula la kekurangan kalsium. Maka gigi pun mula la sakit-sakit dan ditambah dengan sakit belakang yang teramat sangat. Kalau dulu susah nak kena kejang kaki bila bangun tidur. 

Tapi dalam seminggu tanpa Ostematrik semua kesakitan datang serentak..  Tak tertanggung rasannya. Kalau dibiar lama mungkin akan menyebabkan demam tapi saya cepat cover dengan Vitamin C Shaklee..  Imun badan lebih kuat untuk elak dari demám.

Alhamdulillah semua tu tak lama..  Sampai ja stok baru terus semuanya kembali seperti biasa semula

Memang nekad dah lepas nie Ostematrik kalsium mudah shaklee mesti ambil selalu. Setiap masa  badan perlukan kalsium.. Bukan tunggu sakit baru nak amal.. Tu sudah terlambat..  Lebih baik amal dari awal..

Itu la kisahnya ..peringatan untuk diri sendiri yang tak suka minum susu tapi suka ambil kalsium mudah ja...



Thursday, 26 January 2017

Makin Berdebar Rasanya


Salam Sejahtera



Apa yang mendebarkan tu? Nie kes debar promosi bulan nie la.. Lain macam ja tajuknya..
Sebabnya promosi vivix ni dah nak habis dah tu yang makin berdebar tu.. 


Serius vivix ni sesuai sebagai supplement untuk boost lagi imum badan melawan pelbagai penyakit. Tapi dengan fully guide dari mereka yang pakar tau


1 botol vivix ni tahan selama 2 bulan. Tapi ada buat sampai 3 bulan. Lama kan. Sebabnya benda berkualiti dik, mestilah kena consume seelok-eloknya kalau tak mahu menangis tetiba tengok botol vivix dah kosong.😢


Ada yang pernah impikan join shaklee beli vivix. Masa tu yana tak tahu tau kalau beli vivix 2 botol dapat free membership serta pakej sekali cash bonus shaklee. 


Tapi lepas dah join shaklee ni, barulah tahu. Sebab tu kebanyakkan kalau bakal-bakal customer mesej tentang vivix.  suggest ambil 2 botol kalau dia nak join ahli terus kan. Sebab nanti cash bonus tu dapatlah kat diri sendiri. Sebab tu tak rugi. 


Dah tengah promosi ni,janganlah tengok je promosi vivix twin pack ni. Meh pakat serbu.
.

Okay vivix ni sesuai untuk :

🌸 anti penuaan - bermaksud kat sini kita ni makin hari makin tua kan. Makin hari otot badan dan sendi makin longgar. Dan mulalah nanti berjalan lama sikit lenguh kaki, nak buat kerja berat sikit sakit pinggang. Jadi vivix ni akan memudakam sel sel badan kita. Sebab dia bagi tenaga tambahan tau kat sel badan ni. Tu yang kalau nampak mereka yang consume vivix nampak muda je. Jadi sementara kita ni masih muda (muda ke) meh consume vivix awal-awal. 

🌸Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius

🌸Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung

🌸Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis

🌸Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf

🌸Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk - merawat azhameir

🌸Membantu merawat penyakit parkinson

🌸Membantu memulihkan penyakit strok - angin ahmar

🌸Meningkatkan kesihatan imum badan

🌸Membantu untuk meningkat kesuburan pasangan yang tengah berusaha mendapatkan zuriat

🌸Menggalakan kesihatan keseluruhan

🌸Mengurangkan ketagihan rokok
.

Okay. Dah faham sikit kan tentang vivix. Jadi why not pm Hana kalau nak tahu lagi detail tentang vivix.

Hana sedia membantu tau ni



Untuk pembelian produk, anda boleh menghubungi saya seperti berikut:


Call / Whatsapp : 019-5434395
Email : hanabard105@gmail.com

Add Fb saya : Hana Deqna untuk chatting secara langsung engan saya berkenaan dengan produk.


Klik Like di FanPage saya : Hanna Vita's Shoppe

Konsultasi percuma hanya untuk pelanggan sahaja ya.


COD sekitar Bandar Tenggara, Johor dan Kerteh, Paka dan Dungun Terengganu. Pos Laju seluruh Malaysia.

Untuk mendaftar ahli dan menikmati diskaun hebat bagi setiap produk Shaklee atau menjana pendapatan dengan bisnes Shaklee, sila klik DI SINI






Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan











.


Sunday, 22 January 2017

🔹SIBUKNYA AKU🔹

Salam Sejahtera




Ada seorang guru yang berpesan kepada anak muridnya 

"Jangan engkau tinggalkan membaca Al-Quran, semakin banyak engkau membacanya, engkau akan mendapati urusanmu akan bertambah mudah" 

Lalu anak murid itu mengikut apa yang dinasihatkan oleh gurunya, pada permulaannya dia mampu membaca 3 juz Al-Quran sehari,

Lalu dari hari kehari, jumlah helaian yang mampu dibacanya bertambah, dan dia mendapati urusannya semakin dimudahkan oleh Allah,

Kemudian dia bertanya kepada gurunya "wahai guruku, aku mendapati jumlah helaian Al-Quran yang mampu aku baca semakin meningkat, sedangkan aku seorang yang sibuk dengan kerjaku"

Maka gurunya berkata "waktu seharianmu menjadi berkah, kerana banyaknya engkau membaca Al-Quran, engkau terasa seakan-akan mampu melakukan banyak urusanmu walaupun hanya waktu yang singkat.."

Subahanallah
Melalui kisah tadi sudah membuktikan bahawa, apabila kita membaca Al-Quran waktu kita menjadi lebih berkah.

Secara logiknya, bila kita membaca banyak helaian al-quran, ia akan mengambil masa yang lama bukan?? 

Mesti hanya sedikit waktu yang berbaki, sehingga kita hanya mampu melakukan hanya sedikit urusan lain, tetapi

Semakin banyak al-quran kita baca, kita akan mendapati semakin banyak pula urusan yang mampu kita lakukan.

Bukan kerana waktu 24 jam itu bertambah, tetapi kerana berkahnya waktu, dan kerana urusan kita dipermudahkan oleh Allah Sang Penjaga masa kita.

Rasulullah Sallallahu alai'hi wassalam bersabda;

"Barangsiapa yang bangun di pagi hari, dan hanya dunia yang difikirkan olehnya, sehingga seolah-olah ia tidak melihat hak Allah keatas dirinya, maka Allah akan menanamkan 4 penyakit padanya;

1- Kebingungan yang tiada putusnya
2- Kesibukkan yang tidak ada hujungnya
3- Keperluan yang tidak pernah merasa cukup
4- Angan-angan yang tiada penghujungnya

(HR MUSLIM)

Saturday, 21 January 2017

Vivix Sembuhkan Sakit Urat Saraf

Salam Sejahtera 




Teringat masa jatuh motor dulu...bukan merempit ya.. Tapi atas kecuaian orang lain saya dan adik mangsanya... 

Alhamdulillah tak parah.. 

Tapi kesannya sangat terasa..  Mula kena tak rasa apa2 tapi bila esoknya baru terasa.. Seluruh badan terasa sakit..  Bahagian pinggang la yang tak tertahan..  

Ingat dah lama sembuh la..  Tapi kesakitan itu datang lagi bertahun kemudian.. Tengah hamil anak pertama sampai la lepas bersalin ..sakit teramat..  Masa tu baru nak kenal shaklee..  Biar la cmtu hanya urut jela.. 

Lepas tu baru saya amal Ostematrik + Omega + B complex.  Alhamdulillah nampak kesannya.  Ada jugak rakan yang pernah alami camnie tapi rutinkan dengan ubat tahan sakit..  Habis ubat sakit lagi. 

Sampai bila pun kesakitan itu akan datang. Sebabnya tiada penyembuhan bersama.  Mesti kita nak pulih kan.  Jadi kena cari jugak sesuatu yang boleh merawat dan memulihkan seperti sediakala

Ada yang dah 10 tahun amal camtu..tapi pendapat saya cuba gantikan dengan supplemen sebab disamping menghilangkan kesakitan supplemen jugak bantu pulihkan urat2 yang bersimpul.. Peredaran darah berjalan lancar. 

Macam custermer nie dia ambil Vivix+ Ostematrik + B complex.. Alhamdulillah berkesan..  Kalau bajet boleh cuba supplimen macam saya ambil..pun insya Allah boleh membantu.. 

http://www.hanasihat.com/2016/07/kenapa-doktor-pakar-benarkan-mengambil.html?m=0

Hana
0195434395






Wednesday, 18 January 2017

Kolagan Dengan ESP Adakah Sama ?

Salam Sejahtera


Kolagan Dengan ESP Bukan Sama Je Ke? Daripada Asid Amino Juga kan

Sejak tahun 2012, memang saya dah start makan kolagen, tapi masa tu tak konsisten sangat sebab tak tahun apa kelebihan kolagen kepada badan. Sebab kolagen tu kan protein, jadi saya dah minum ESP Shaklee, jadi cukuplah sumber proteinnya kan?

Lepas tahu tak sama sebenarnya suplemen kolagen dengan minuman protein, akun la minum kolagen setiap hari.

Kolagen adalah protein yang istimewa berbanding minuman protein sebab kandungan & nisbah asid amino yang membina kolagen berbeza dengan protein lain. Asid amino yang membentuk kolagen ialah proline, glycine & hydroxyproline. Ketiga2nya diperlukan dalam kuantiti tertentu untuk membina kolagen.

Kita tahu juga ada bahagian- bahagian tertentu dalam badan kita yang tinggi kandungan kolagen, contohnya kulit, mata, rambut, kuku, sendi dan otot. Jadi, suplemen kolagen dia lebih spesifik membina bahagian- bahagian ni. Sedangkan minuman protein macam ESP membekalkan asid amino untuk keperluan seluruh badan. Dengan hormonnya, dengan protein yang mengangkut bahan- bahan & untuk pembinaan sel lain.

Pendek kata, kalau asid amino daripada ESP tu ibarat bata, kolagen ibarat simen yang melekatkannya. Fungsinya lebih spesifik. Kalau bata tu, mungkin buat dinding, lantai & sebagainya.

Kenapa kena ambil suplemen kolagen?

Badan kita memang buat kolagen sendiri, tapi bila umur dah masuk 30-an, penghasilan kolagen lebih rendah berbanding kerosakannya. Jadi kena tambah lah kolagen.

Suplemen kolagen lebih berkesan berbanding kolagen natural yang ada dalam makanan, contohnya kulit ayam. Kulit ayam mmg banyak kolagen, tapi disuntik2 antibiotiknya, hormon itu ini kita dinasihatkan elak makan kulit ayam. Lagipun, kolagen daripada sumber makanan ni susan dihadam & diserap.

Suplemen kolagen sudah diproses untuk memudahkan penyerapan tapi bergantung juga pada berat molekul. Semakin ringan, makin mudahlah diserap. Molekul ringan ni, ada pada kolagen powder Shaklee, sebab itulah sangat berkesan.

Secara kesimpulannya kedua - duanya penting untuk mengekalkan tahap kesihatan dan penjagaan kulit kita agar sentiasa sihat dan awet muda. Proses penuaaan akan lambat berlaku jika keperluan tubuh badan sentiasa kita penuhi .

Lepas nie boleh la dapatkan kolagen & Esp dan mula mengamalkannya secara kosisten . Insya Allah hasil yang dikehendaki mesti berpuas hati.


Untuk pembelian produk, anda boleh menghubungi saya seperti berikut:


Call / Whatsapp : 019-5434395
Email : hanabard105@gmail.com

Add Fb saya : Hana Deqna untuk chatting secara langsung engan saya berkenaan dengan produk.


Klik Like di FanPage saya : Hanna Vita's Shoppe

Konsultasi percuma hanya untuk pelanggan sahaja ya.


COD sekitar Bandar Tenggara, Johor dan Kerteh, Paka dan Dungun Terengganu. Pos Laju seluruh Malaysia.

Untuk mendaftar ahli dan menikmati diskaun hebat bagi setiap produk Shaklee atau menjana pendapatan dengan bisnes Shaklee, sila klik DI SINI






Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan



Monday, 16 January 2017

Betul Ke Pesakit Kencing Manis Tak Boleh Makan Suplemen?


Salam Sejahtera

Diabetes, penyakit yang tidak asing lagi.  Pergi la mana-mana hospital pun pasti ada pesakit kencing manis.

Penyakit ini memang berisiko jika tidak mendapatkan rawatan yang sebaik -baiknya.Sekarang nie kebanyakan ramai yang ingin mencuba rawatan alternatif untuk menyembuhkan iaitu melalui pengambilan supplimen. 

Tetapi ramai yang takut untuk mencubanya. Contohnya supplimen keluaran Shaklee yang boleh membantu merawat penyakit kencing manis . Ada pula yang berpendapat pesakit kencing manis tidak boleh makan supplimen.

Disini saya kongsikan untuk anda pandangan seorang doktor berkenaan isu ini. 
Saya arif benar pesakit- pesakit  kencing manis takut untuk ambil apa- apa suplemen atas nasihat doktor. Sebab saya sendiri pun, bila pesakit tanya pasal apa- apa suplemen, saya tak tau nak respond bagaimana. Biasanya play safe la, "Boleh kalau nak cuba, kalau rasa makin bagus tu ok. Tapi kami akan pantau, kalau gula masih tak terkawal, mungkin tak sesuai la.."

Tapi ada 1 produk yang saya yakin pula, bukan produk saya sendiri tapi produk yang saya sendiri amalkan, iaitu produk Shaklee. Sebabnya produk Shaklee disokong oleh kajian klinikal & bukan testimoni semata- mata.

Ada banyak research artikel berkaitan bahan- bahan aktif dalam produk Shaklee. Malah, Shaklee turut bekerjasama dengan profersor Universiti ternama untuk buat kajian produknya sendiri yang dinamakan Landmark Study.

Landmark Study I mengkaji produk multivitamin Shaklee, VitaLea yang boleh mengurangkan risiko penyakit-penyakit kronik & selamat digunakan dalam jangkamasa yang panjang.

Landmark Study II pula mengkaji produk paling hangat di pasaran iaitu Vivix yang dibuktikan boleh memanjang jangka hayat sel manusia, sekaligus mengurangkan risiko penyakit kronik,

Salah satu artikel berkaitan kajian yang menyokong keberkesanan Resveratrol (active ingredient VIVIX) dalam membantu pesakit kencing manis mengawal gula & melambatkan komplikasi, saya akan kongsikan dengan anda.

Tapi untuk kesekian kalinya saya ingatkan supplemen dan ubat fungsinya berbeza. Supplements seperti VIVIX, walaupun banyak kajian membuktikan bahan aktif dalam
Vivix, iaitu resveratrol boleh mengawal penyakit kronik, tapi Vivix bukan bertujuan untuk merawat atau menyembuhkan penyakit. 

Tetapi lebih kepada menyokong rawatan & pencegahan penyakit. Kalau mencegah tu, Vivix sangat sesuai diambil oleh orang yang sihat la. Tapi tak boleh nafikan juga sel-sel orang sakit juga perlukan nutrisi yang secukupnya, sama seperti yang diperlukan oleh orang yang tiada penyakit.

Satu kajian ramdomized, double blind, placebo-controlled study yang dijalankan kepada 70 orang penghidap kencing manis, membuktikan bahawa pengambilan RESVERATROL 1g setiap hari selama 45 hari boleh:

🛑Menurunkan paras gula semasa puasa (fasting glucose) 

Bacaan gula semasa berpuasa yang normal menunjukkan badan berupaya memproses gula dengan baik. 

🛑Menurunkan kepekatan insulin. 

Kepekatan insulin menurun pula maksudnya, insulin yang sebelum tu mengalami kerintangan dah boleh digunakan. Dalam ertikata lain, resveratrol mengurangkan kerintangan insulin atau meningkatkan tahap sensitiviti insulin dalam mengurangkan paras gula.

🛑Menurunkan HbA1C - yang merupakan parameter untuk menentukan tahap pengawalan gula seseorang. 

HbA1c ialah satu bentuk hemoglobin yang bergabung dengan gula. Ya, hemoglobin yang bawa oksigen ke tisu tu. Hemoglobin yang sama lah.

Hemoglobin ni memang akan bergabung dengan gula, dalam orang normal pun. Tapi untuk orang normal, nilainya dibawah 6.5%.

Kalau dah lebih tu, maksudnya pengawalan gula tak berapa bagus, walaupun orang tu mesti bebas daripada anemia sebab kekurangan zat besi. Sebab kita tahu hemoglobin kurang bila zat besi kurang.

HbA1c ialah parameter untuk tengok pengawalan darah 3 bulan sebelum tu. Maksudnya kalau HbA1 tinggi, paras gula biasanya tak terkawal walaupun bacaan gula pada hari tersebut rendah atau bagus.

Sebab ramai mengelat, sebelum jumpa doktor bukan main dia puasa, pantang semua makanan. Sebenarnya hari2 biasa makan dia mengalahkan orang takde penyakit pula.

Jadi, bacaan gula & HbA1c adalah dua parameter penting untuk menentukan pengawalan gula seseorang.

🛑Menurunkan tekanan darah sistolik

Sistolik ialah bacaan tekanan darah bahagian atas yang bermaksud tekanan yang dihasilkan oleh jantung untuk pam darah ke seluruh badan.

Tekanan darah yang tinggi maksudnya ada masalah pada jantung sendiri yang memaksa jantung bekerja dengan lebih kuat.

🔴 Menaikkan bacaan kolesterol HDL

HDL dikenali sebagai kolesterol yang baik kerana fungsinya untuk mengangkut kolesterol dari sel ke hati & mengurangkan kolesterol dalam sel. 

RESVERATROL ialah salah 1 bahan aktif yang terdapat dalam VIVIX. Secara tak langsung Vivix juga salah 1 suplemen yang bagus sangat untuk membantu mengawal penyakit kencing manis & melambatkan komplikasi. 

Saya sangat sarankan setiap orang dewasa cubalah amalkan Vivix & bantu ibu bapa juga untuk jaga kesihatan.

Sumber: Doktor Fyda Noh

Saturday, 14 January 2017

Gla Complex Supplimen Untuk Kencing Manis/ Diabetis


Salam Sejahtera



Sudah 3 hari berturut - berturut saya ke klinik untuk pemeriksaan.  Setiap kali ke bahagian makmal mesti saya akan terserempak dengan pesakit-pesakit kencing manis@diabetis. 

Kebanyakkanya semua dari kategori warga emas @ lebih kurang umur dalam awal  50 an yang terpaksa menjalani pemeriksaan rutin untuk ketahui tahap perubahan penyakit mereka. 

Ada yang datang berkerusi roda dan ada yang kaki berbalut . Memang ternyata penyakit kencing manis@ diabetes dah menjadi penyakit yang makin kronik. 

Kebetulan pulak bulan nie promosi Vivix 

Selain produk anti penuaan terbaik, Vivix yang sangat mujarab untuk pesakit kencing manis, mereka boleh juga mencuba GLA Complex!

Banyak kajian menunjukkan GLA memainkan peranan dalam penyembuhan pesakit kencing manis terutama mereka yang mempunyai masalah dengan saraf.

Penyakit kencing manis atau diabetes mellitus adalah penyakit yang dikaitkan dengan keadaan peningkatan aras gula (glukosa) dalam darah terutamanya selepas pengambilan makanan pada penghidapnya.

Pada permulaan, kebanyakan pesakit tidak menyedari mereka mengidap kencing manis kerana kenaikan glukosa di dalam darah adalah secara perlahan-lahan.

Antara simptom yang biasa di lalui oleh pesakit diabetes ialah:

Berasa haus
Kerap kencing
Mudah lapar walaupun selepas makan
Turun berat tanpa sebab jelas
Letih dan lesu
Berasa aneh (cranky)
Antara tanda-tanda seseorang telah mendapat diabetes ialah:
Jangkitan atau luka yang lambat sembuh
Pandangan kabur
Rasa kebas2 pada tangan dan kaki
Mempunyai masalah dengan kulit, gusi dan jangkitan air kencing
Jangkitan kulat pada vagina (vagina yeast infection)

Kencing manis atau diabetes boleh membawa kepada (selalunya juga) masalah yang lebih serius seperti masalah mata, buah pinggang, jantung, salur darah dan saraf.

Keadaan ini boleh ditandakan dengan:
Lesu, kebas, sakit dan rasa panas, pembengkakan pada kaki dan tangan -diabetic neuropathy.

Pandangan kabur atau herot (distorted) atau nampak seperti sinaran flash, nampak bintik yang hitam dan besar, nampak keadaan seperti rambut terapung, serat cotton atau jaringan labah-labah- diabetic retinopathy.

Sakit dada atau susah bernafas. Ini mungkin menjadi tanda masalah jantung atau salur darah

Bagaimana GLA Complex membantu?

GLA adalah asid lemak Omega-6 yang sebenarnya sangat diperlukan oleh tubuh kita melalui pemakanan untuk menyempurnakan fungsinya. Namun kebanyakan dari kita tidak ambil peduli tentang kepentingannya.

GLA telah terbukti secara klinikal boleh membantu meringankan dan mengurangkan simptom2 yang dialami oleh pesakit diabetic neuropathy seperti rasa kebas2 dan sakit2 pada bahagian anggota tubuh, dapat menurunkan kadar glukosa darah seterusnya memperbaiki saraf.

GLA dapat memperbaiki sensasi, refleks dan kekuatan dalam pesakit diebetes.

GLA juga mampu menghalang komplikasi akibat diabetes malah boleh membantu dalam peredaran darah. Ia menghalang pembekuan darah, meransang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi serta mencegah masalah jantung.


Jangan segan untuk menghubungi kami untuk info dan maklumat lanjut. 



Call / Whatsapp : 019-5434395
Email : hanabard105@gmail.com

Add Fb saya : Hana Deqna untuk chatting secara langsung engan saya berkenaan dengan produk.


Klik Like di FanPage saya : Hanna Vita's Shoppe

Konsultasi percuma hanya untuk pelanggan sahaja ya.


COD sekitar Bandar Tenggara, Johor dan Kerteh, Paka dan Dungun Terengganu. Pos Laju seluruh Malaysia.

Untuk mendaftar ahli dan menikmati diskaun hebat bagi setiap produk Shaklee atau menjana pendapatan dengan bisnes Shaklee, sila klik DI SINI



  
Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan