Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Friday, 5 February 2016

Gla Complex Alternatif Tingkatkan Kesuburan WanitaSalam Sejahtera 

Kesuburan adalah satu masalah yang kerap dialami di kedua-dua negara maju dan membangun. Boleh dikatakan bahawa 1 dalam 6 pasangan akan mengalami masalah berkaitan dengan kemandulan. Ini adalah nisbah yang cukup tinggi jika dibandingkan dengan masa-masa yang lalu.


Pembiakan manusia adalah satu proses yang kompleks yang dicampurkan dengan kombinasi faktor-faktor dan nasib. Dalam usaha untuk kehamilan berlaku, semua proses termasuk kehadiran sperma apabila telur yang matang dilepaskan dari ovari semasa ovulasi, persenyawaan telur oleh sperma dan implantasi kejayaan telur yang terhasil disenyawakan (embrio) pada lapisan dalam rahim mesti berlaku pada masa yang tepat.


Apa-apa perubahan atau gangguan boleh membawa kepada kegagalan untuk hamil. Terdapat beberapa faktor yang boleh mengganggu proses kehamilan. Ketidaksuburan boleh disebabkan oleh salah satu atau gabungan faktor-faktor ini. Berikut adalah penjelasan kepada beberapa faktor yang menyumbang tentang permasalahan ini.

  1. Masalah Pada Ovari


Masalah dengan ovulasi adalah sebab-sebab yang paling biasa iaitu 25% – 30% daripada kemandulan wanita.
Semasa kitaran ovulasi biasa semasa tahun-tahun reproduktif wanita, ovari wanita akan melepaskan telur atau ovum biasa yang matang. Anovulation adalah suatu keadaan di mana ovari tidak melepaskan telur yang matang setiap bulan. Sememangnya, tanpa telur yang tersedia untuk sperma, seorang wanita tidak boleh hamil.
Dalam hampir separuh daripada kes-kes anovulasi, ovari tidak mengeluarkan telur matang yang normal. Ovulasi biasa tidak berlaku jika telur tidak matang and peluang persenyawaan amatlah tipis. Ini boleh berlaku apabila terdapat satu keadaan yang membawa kepada ketidakseimbangan hormon yang bertanggungjawab untuk ovulasi. Salah satunya ialah Sindrom Ovari Polisistik (PCOS).


 “Kegagalan ovari pra-matang berlaku apabila ovari berhenti berfungsi sebelum umur 40. Anda mungkin tidak mempunyai telur atau hanya sedikit telur. Bergantung kepada punca, kegagalan ovari pra-matang, boleh berlaku seawal tahun-tahun remaja atau masalah yang mungkin telah ada sejak lahir.“

Seorang wanita yang mempunyai kegagalan ovari pra-matang berkemungkinan besar mempunyai haid yang tidak teratur, masalah kemandulan dan gejala menopaus awal dan juga daripada beberapa kajian turut mengaitkan pautan genetik.Satu keadaan yang lebih jarang adalah ketiadaan kongenital ovari. Ini bermakna bahawa wanita tersebut secara semula jadi dilahirkan tanpa ovari.

Disfungsi atau Halangan Daripada Tiub Fallopio

 Tiub fallopio adalah tempat di mana persenyawaan berlaku semasa konsep semula jadi. Tiub yang tidak berfungsi dengan baik atau tiub yang dihalang akan mengurangkan kemungkinan sperma untuk sampai ke telur, sehingga menyebabkan kegagalan persenyawaan. 

Jangkitan, biasanya daripada alat kelamin, boleh menyebabkan radang tiub, menyebabkan parut dan kerosakan pada tiub fallopio. Dalam kes-kes yang teruk, tiub yang membengkak akibat pengumpulan cecair turut menyumbat saluran tiub.  Pembedahan sebelumnya pada tiub dalam kes-kes seperti kehamilan ektopik juga boleh merosakkan dan menyebabkan keradangan dan parut ke tiub.

Rahim Tidak Normal

 Ini termasuk kehadiran fibroid yang melibatkan lapisan dalam rahim serta polip. Keabnormalan kongenital yang membawa kepada kelainan bentuk rahim jarang berlaku.
Endometriosis Endometriosis adalah penyebab biasa ketidaksuburan di seluruh dunia. Ia disebabkan oleh kehadiran sel-sel dalam lapisan dalam rahim di bahagian-bahagian badan yang lain, terutamanya dalam ovari, tiub dan rongga pelvis. Ini membawa kepada keradangan yang boleh menyebabkan kemandulan akibat daripada kerosakan yang berlebihan dan parut ke ovari dan juga halangan tiub.


Dengan 3 faktor inilah boleh kita simpulkan memang tahap kesuburan amat penting untuk mereka yang inginkan cahaya mata. Apabila dalaman wanita mengalami masalah maka proses untuk mendapatkan anak kurang berjaya.

Keinginan memiliki cahaya mata tentunya meluap-luap lebih-lebih lagi setelah bertahun-tahun mencuba namun masih tidak berjaya. Kepada yang berhadapan dengan masalah seperti ini, adalah penting untuk anda mengetahui bahawa ada banyak faktor yang boleh menghalang kehamilan.
Untuk pengetahuan, di kalangan pasangan suami isteri yang subur, peratusan kejayaan hamil selepas percubaan bulan pertama hanyalah sekitar 25 peratus. Ini bermakna 75 peratus daripada pasangan perlu mencuba beberapa kali sebelum berjaya hamil. Ramai tertanya-tanya mengapakah dia masih gagal hamil walaupun telah banyak kali mencuba tanpa jemu

Sesetengah wanita tidak ada masalah untuk hamil tetapi tubuh mereka tidak mampu menghasilkan progesterone yang mencukupi bagi mengekalkan kehamilan. Oleh itu, sekiranya anda risau tentang kemungkinan ada masalah hormon ataupun masalah fizikal yang menyukarkan kehamilan.
Adakah ada suppliment yang boleh bantu atasi masalah ketidak suburan wanita? Ya memang ada pun suppliment yang boleh membantu merawat masalah dalaman wanita.

Biasa dengar Shaklee GLA Complex tak? Kita biasa dengar EPO kan. Haa kalau nak tahu Shaklee GLA Complex adalah EPO versi Shaklee. EPO sebenarnya adalah gamma-linolenic acid (GLA) yang diekstrak dari Evening Primrose Oil (EPO). Jadi mudahnya ia dipanggil sahaja EPO.

Apa pentingnya GLA ni? GLA mengandungi Omega-6 yang amatdiperlukan oleh ovari dan sistem reproduksi wanita. Sebab tu juga orang masalah haid, sukar hamil dan menopouse memang digalakkan ambil EPO atau lebih tepat lagi Omega-6.

 Apa kelebihan Shaklee GLA Complex berbanding EPO biasa di pasaran? GLA Shaklee diekstrak dari minyak borage (herba favourite orang Barat) di mana ia mengandungi 2x ganda jumlah GLA dan 3x ganda lebih berkesan dari EPO biasa. Uniknya lagi Shaklee GLA Complex digabungkan dengan minyak sunflower dan Vitamin E untuk meningkatkan penyerapan dan keberkesanannya. EPO biasa cuma ada GLA sahaja ya dalam kuantiti yang rendah. Tapi tidak dengan Shaklee GLA Complex.

Bagaimana GLA complex membantu perbaiki KESUBURAN WANITA?

1. GLA complex mampu mengawal dan mengatur ketidakstabilan hormon wanita sebagai langkah utama bagi meningkatkan kesuburan.

2. GLA complex juga mampu mengecutkan CYST dalam rahim wanita yang boleh menghalang proses kehamilan.

3. GLA complex membantu tubuh menghasilkan sejenis mukus yang dipanggil 'cecair kesuburan' di dalam rahim. 'Cecair kesuburan' ini memberi 'ruang' untuk telur dan sperma untuk terus hidup hingga 5 hari.

4. GLA complex memperbetulkan dan memperbaiki keadaan haid yang tidak teratur jika diambil secara konsisten setiap hari.

5. GLA complex melambatkan menopause (putus haid)

Alhamdulillah. respon mereka yang telah mengamalkankan Gla Complex sangat positif. Rata daripada mereka ramai yang telah berjaya atasi masalah ketidaksuburan mereka dengan jayanya. Seterusnya berita gembira yang mereka kongsikan. 

ikhtiar mereka selama ini untuk mendapatkan anak berjaya juga.

Bukan semua wanita dikurniakan rezeki boleh terus mengandung selepas mendirikan rumah tangga. Ada yang perlu menunggu berbulan bahkan bertahun sebelum dikurniakan cahaya mata. Memang kita sedia maklum, ia adalah rezeki kurniaan dari Allah Yang Maha Kuasa.

Namun sebagai bakal ibu anda perlu berusaha mempersiapkan diri untuk mencapai cita-cita bergelar ibu.  Bagaimanapun sekiranya anda termasuk dalam kategori wanita yang perlu menunggu lama sebelum dikurniakan peluang mengandung anak sendiri, jangan pernah berputus asa.

Usaha berterusan perlu dilakukan tanpa henti selain berdoa meminta kepada Yang Maha Esa. Salah satu usaha yang perlu dipraktiskan oleh wanita yang ingin hamil adalah mengamalkan pengambilan suplemen tambahan

Oleh itu bakal ibu perlu mencari ilmu mengenai keperluan suplemen yang diperlukan oleh wanita yang merancang untuk mengandung. Tubuh badan manusia terutama wanita yang hendak memiliki anak memerlukan zat tertentu yang kadang kala tanpa disedari kita tidak cukup mengambilnya.
Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:

Hana Binti Kasim

♥ sms/whatsApp: 019-5434395


♥ Email : hanabard105@gmail.com


Pengedar Shaklee Anda..

Sedia berCOD bagi yang berdekatan. Penghantaran terus bagi mereka yang area 
Terengganu: Dungun , Paka., Kerteh
Johor :Bandar Tenggara & Kulai

0 comments:

Post a Comment