Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Thursday, 7 May 2015

Rambut Gugur Lepas Bersalin

Salam Sejahtera SemuaRambut mula berguguran memang satu masalah yang membimbangkan bagi kaum wanita . Masalah keguguran rambut kalau bagi wanita berkait rapat dengan proses bersalin yang telah di lalui. Memang menjadi kebiasaan dan tidak dinafikan lagi , saya sendiri pun pernah mengalaminya.


Permasalahan ini adalah kerana perubahan hormon , segelintir wanita pasti akan mengalami keguguran rambut selepas melahirkan anak . Perkara ini menurut pakar adalah normal dan anda tidak perlu panik kerana ia biasanya akan berakhir dalam masa enam bulan atau setahun selepasnya .

Walaubagaimanapun kajian ada menyatakan anda boleh mengurangkan atau melambatkan keguguran rambut dengan menyusu badan . Ini satu kelebihan bagi ibu - ibu yang menyokong penyusuan penuh kepada bayi. Bestkan, ada kebaikan disebalik penyusuan susu ibu sebenarnya.

Selain itu bagi mengawal masalah ini anda juga digalakkan mengambil vitamin untuk kesihatan rambut amat la diperlukan untuk mengawal masalah ini . Bagi wanita lepas bersalin masalah keguguran rambut kerap dialami. Berikut adalah punca  keguguran rambut selepas bersalin, antaranya:


Perubahan hormon
Sepanjang tempoh kehamilan, hormon progesteron dan estrogen pada wanita hamil sangat tinggi.  Kedua-dua hormon ini menyebabkan pertumbuhan rambut terhenti dalam fasa anagen atau lebih dikenali sebagai fasa pertumbuhan.  Sebab itu, wanita hamil kelihatan lebih berseri-seri dan nampak cantik.  Rambut mereka kelihatan berkilat dan bersinar-sinar.

Tetapi, selepas bersalin iaitu sekitar usia bayi tiga hingga empat bulan, kesemua hormon akan kembali normal dan pada waktu ini, ibu-ibu akan mengalami semula masalah keguguran rambut.Disebabkan sepanjang tempoh kehamilan tidak banyak rambut gugur, kali ini keguguran rambut berlaku dengan lebih banyak.  Rambut yang gugur berterusan menyebabkan ia tidak sempat tumbuh dan memanjang.  Akibatnya, rambut kelihatan semakin menipis dan jarang.


Tekanan
Selepas bersalin, wanita menjadi ibu sibuk menguruskan keperluan keluarga dan bayi yang baru lahir.  Lebih memburukkan keadaan apabila si ibu juga perlu bekerja.Menghadapi pelbagai tekanan dalam mengendalikan kesemua tugas-tugas ini membatasi masa untuk ibu menjaga kesihatan dan kebersihan rambutnya.

Jika tidak diberi perhatian, masalah keguguran rambut yang dialami setiap ibu selepas melahirkan akan menjadi semakin teruk. Namun, dalam tempoh setahun itu sekiranya ia tidak dirawat dengan segera, masalah tersebut akan menjadi semakin serius sehingga akhirnya boleh menjadi keguguran rambut jenis wanita (female pattern baldness).  Masalah rambut ini adalah jenis kekal dan sukar untuk ditangani.

Berusia dan memiliki ramai anak
Ibu yang semakin berusia dan telah mengandung lebih dari tiga kali berisiko lebih tinggi berbanding ibu muda atau yang memiliki bilangan anak yang sedikit.  Masalah menjadi lebih rumit apabila ibu yang memiliki bilangan anak yang ramai serta tidak menjaga kebersihan rambut mereka akan menyebabkan rambut gugur dengan lebih banyak.

Malah, semakin ibu berusia bermula pula masalah puncak kepala (crowning area) semakin menipis.  Ia bermula daripada bahagian tengah dan merebak ke bahagian tepi.  Sebab itu boleh dilihat pada kebanyakan orang tua, wanita terutamanya, rambut di bahagian tengah kepala amat nipis dan sedikit sehingga boleh dilihat kulit kepalanya. Ia berlaku bukanlah disebabkan masalah hormon semata-mata tetapi juga disebabkan penjagaan rambut selepas bersalin yang tidak betul.

Pola pemakanan tidak sihat
Selain itu, amalan pemakanan yang tidak sesuai boleh menyebabkan masalah keguguran rambut menjadi semakin serius.  Seperti yang diketahui, kebanyakan ibu-ibu selepas bersalin mengawal pemakanan agar dapat mengembalikan semula bentuk tubuh langsing seperti sebelum hamil.  Hal ini sebenarnya boleh menyebabkan mereka banyak kekurangan nutrisi yang amat diperlukan oleh tubuh.

Berbanding lelaki, proses penuaan wanita berlaku dengan lebih cepat. Sebab itu, kulit kepala juga akan menjadi tua dengan lebih cepat berbanding lelaki.  Masalah penuaan ini menyebabkan liang-liang rambut menjadi kosong.  Liang-liang rambut yang kosong ini jika dibiarkan dan tidak diaktifkan bagi pertumbuhan rambut baru, ia akan tertutup dan terbenam.

Kalangan lelaki, mereka yang mengalami masalah rambut sekiranya tidak dirawat dalam tempoh 10 tahun sekalipun keadaan rambut mereka masih sama.  Bezanya wanita, tempoh dua hingga tiga tahun sudah cukup membuatkan wanita kelihatan ‘botak’ kerana liang-liang rambut cepat tertutup.  Liang-liang rambut yang tertutup dan terbenam tidak boleh dirawat atau diaktifkan lagi.

Faktor  usia
Semakin berusia, peluang untuk pertumbuhan rambut baru semakin rendah.  Ini disebabkan oleh kesemua sel-sel sudah menjadi semakin tua, malah penyerapan nutrien-nutrien yang diperlukan dalam pertumbuhan rambut sihat juga semakin lambat.

Disebabkan usia semakin lanjut, ada kalanya kita lupa tubuh badan juga memerlukan lebih banyak nutrisi.  Hal ini kerana, organ-organ di dalam badan juga turut ‘berusia’ seiring dengan pertambahan usia manusia.  Jadi, nutrisi yang masuk di dalam tubuh badan melalui makanan-makanan yang dimakan akan diserap dan diagihkan kepada organ-organ penting di dalam tubuh seperti hati, jantung, buah pinggan dan sebagainya.  Ia berfungsi untuk membantu organ-organ dalaman berfungsi dengan baik. 


Apakah kaedah terbaik untuk mengurangkan keguguran rambut ini??. Semestinya suppliment shaklee la yang mampu membantu untuk pulihkan kembali masalah keguguran rambut anda . 


Jom kita lihat apa vitamin yang paling sesuai untuk permasalahan ini keguguran rambut ini. Antaranya adalah berikutIni pula feedback penguna yang telah mengamalkannya.. Perubahannya sangat cepat seterusnya mengembalikan semula semangat untuk rambut yang lebih sihat.Bertukar la kepada Set Keguguran Rambut Shaklee . Respon pengguna yang telah memcubanya sangat berpuas hati dengan keberkesananya. Apa la salahnya kita mencuba rawatan secara dalaman pulak kali ini. Kesihatan dalaman la yang akan membantu untuk kecantikan luaran. Percayalah!

Dengan penggunaan yang memakan masa 2 bulan hingga 3 bulan Set Keguguran Rambut mampu mengembalikan kesihatan rambut anda serta membantu menghalang keguguran rambut anda kembali berulang.Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:

Hana Binti Kasim
♥ sms/whatsApp: 019-5434395


♥ Email : hanabard105@gmail.com0 comments:

Post a Comment