Labels

CARA ORDER MUDAH

INFO BERGUNA

Menu

Saturday, 9 May 2015

Hendak Sihat, Berpuasalah!

Salam Sejahtera

Sebagai umat Islam, tujuan utama kita melaksanakan ibadah puasa adalah semata-Mata untuk menunaikan kewajipan yang diperintahkan oleh Allah s.w.t. 

Namun tidak

dapat dinafikan,  ibadah puasa yang kita lakukan mempunyai banyak kelebihan dari sudut kesihatan fizikal dan rohani.

Antara sebahagia manfaat kesihatan yang diperolehi melalui ibadah puasa ialah:

# Membuang toksin dalam badan

Dengn berpuasa,  ia akan merehatkan tubuh badan kita dari sibuk bekerja. Tenaga yang digunakan untuk mencerna makanan akan dialih untuk membuang toksin dalam badan

# Mengurangkan berat badan

Salah satu cara yang baik untuk memecahkan lemak- lemak yang berlebihan dalam badan kita adalah dengan berpuasa.Diet pemakanan adalah cara terbaik untuk kurangkan berat badan dengan cepat.

#Meninggalkan tabiat tidak baik
Puasa adalah salah satu cara terbaik untuk memdisplinkan kita untuk meninggalkn tabiat- tabiat yang buruk contohnya merokok, makan makanan yang tidak berkhasiat.

# Merawat sistem pernafasan

Kahak dan juga lendir berlebihan yang boleh menyebabkan selesema, lelah, Resdung, sesak nafas, akan cepat diserap dan disingkirkan daripada badan dengan berpuasa

# Merawat penyakit usus

Perut dan usus kita berkerja tanpa henti sepanjang tahun mempunyai ruang untuk berehat semasa berpuasa. Ini boleh lah sistem pencernaan membaiki tisu-tisu dan sel - sel yang rosak.

# Awet muda

Apabila berpuasa kulit memggantikan sel-sel baru dengan cepat.Kajian menunjukkan bahawa orang yang sering berpuasa nampak lebih muda dari dariada purata umur yang sebenar.

Sebenarnya terdapat pelbagai manfaat lain dari sudut kesihatan.  Ia meliputi jantung, ginjal, paru-paru dan juga untuk bahagian tertentu dalam tu
  


0 comments:

Post a Comment