Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Friday, 31 October 2014

Anak Kerap Sembelit


Anak kerap sembelit ? 

Pengalaman saya sendiri menghadapi anak

yang sering sembelit. Memang sebati sudah akan situasi anak bila masalah sembelit datang. Puas tukar susu untuk mudahkan proses membuangnya setiap hari.Tapi tak jugak menjadi. Anak saya nie suka makan ok dah tapi bab membuang saja yang tak ok. 

Masalah sembelit ini kalau tak diatasi akan mendatangkan masalah yang lebih besar akan datang. 


Anda pernah alaminya ?? Bagaimana anda selesaikan sembelit anak anda ?



Masalah sembelit adalah perkara biasa dalam kalangan kanak-kanak. Sembelit adalah masalah di mana anak anda kurang kerap membuang air besar daripada biasa dan najisnya lebih keras berbanding biasa.  

Tabiat usus kanak-kanak adalah pelbagai. Sesetengah kanak-kanak mempunyai pergerakan usus dua kali sehari dan sesetengahnya hanya sekali setia dua atau tiga hari. Tidak kira apa corak pembuangan najis anak anda, ia adalah perkara normal.. Jangan cuba mengubahnya.
Kanak-kanak biasanya mengalami masalah sembelit apabila berlaku perubahan kecil dalam pemakanan rutinnya.

Apa yang boleh dilakukan?

-Jika anak anda mengalami sembelit, jangan risau kerana ia tidak berbahaya. Jangan memberinya ubat julap kerana ia hanya mengganggu tindakan biasa ususnya.

-Beri anak minum banyak air, terutama jika cuaca panas. Ini dapat membantu melembutkan najisnya. Jus buah-buahan mungkin dapat membantu mengurangkan masalah sembelit.

-Jangan menggesa anak supaya cepat apabila dia berada di tempat pembuangan air dan jangan juga membiarkannya berada di situ terlalu lama. Jika dia mengalami sembelit, sapukan Vaseline di sekeliling lubang duburnya sebelum mendudukkannya di tempat pembuangan air untuk memudahkan pergerakan ususnya.

-Tambahkan pengambilan makanan berserta dalam diet pemakanan anak anda. Antara makanan berserat seperti roti bergandum penuh, bijirin sarapan bergandum penuh, buah pir, pic dan pisang, buah kering prun dan aprikot serta sayur-sayuran. Ini membekalkan saiz yang membantu usus mencengkam dan menggerakkan kandungannya sepanjang usus.

 Bagaimanapun tindakan pantas membawa anak berjumpa doktor perlu dilakukan sekiranya anak anda mengalami simptom berikut:

*Menangis atau mengadu kesakitan apabila menggerakkan ususnya.

*Mempunyai jaluran darah pada najisnya atau pada lampin atau seluarnya.

*Mengalami sembelit lebih daripada tiga hari.

Dulu buntu tak tahu nak selesaikan masalah sembelit anak saya yang tak berkesudahan, hinggalah saya cuba Meal Shake Shaklee. Alhamdulillah membantu kurangkan masalah sembelit anak saya.


Bagaimana Meal Shake membantu anak anda?


Meal Shakes memang sesuai diambil oleh kanak-kanak yang berumur 1 tahun ke atas sahaja. Manakala untuk bayi yang kurang dari 1 tahun boleh amalkan tips yang fa bagi dekat entry lepas atau kalau bayi menyusu badan , ibu-ibu boleh minum Meal Shakes ni sebab apa yang ibu makan akan di salurkan dari susu ke perut anak kan? Dan utuk bayi yang kurang dari 6 bulan dan menyusu secara ekslusif kerapkan beri anak susu sebab susu ibu tu dah cukup untuk atasi anak sembelit.



Meal Shakes Shaklee merupakan minuman yang kaya dengan kandungan SERAT di samping mengandungi Vitamin B-12 yang merupakan komponen Vitamin B yang berfungsi untuk melancarkan penghadaman perut.

Kandungan SERAT di dalam Meal Shakes Shaklee ini adalah jenis yang larut di dalam air dan akan bertindak sebagai 'pencuci' usus dan perut anak kita. 

SERAT ini akan mengumpul sisa makanan yang tidak diperlukan oleh tubuh dan juga membuang KOLESTROL berlebihan.

Pengambilan air yang mencukupi penting untuk membantu serat menyerap air dari najis supaya najis menjadi lembut. Serat yang terkandung dalam Meal Shakes akan mengaktifkan pembuangan najis dan membantu mengeluarkan dngan mudah.

Memang berkesan Meal Shake atasi sembelit.  Ini dibuktikan lagi dengan respon pengguna yang berpuashati dengan keberkesanannya.


Testimoni 1


Testimoni 2

Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian . Jadi bagi ibu - ibu yang anaknya sering sembelit boleh la mencuba Meal Shake pula lepas ini. Tak salah mencuba, Mencegah adalah lebih baik dari mengubati . 

Bukan setakat ibu dan ayah saja ingin sihat tapi kesihatan anak adalah lebih utama.Melihat anak membesar dengan sihat dan cergas adalah idaman semua ibu bapa .Jangan berkira untuk belikan suppliment tambahan untuk anak anda.


Jom ORDER sekarang !! 

Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:

Hana Binti Kasim
♥ sms/whatsApp: 019-5434395


♥ Email : hanabard105@gmail.com




0 comments:

Post a Comment