Kulit cantik semua orang nak kan, mana ada orang yang nak kulit yang tak cantik. Sebab tu la kalau kita tengok iklan- iklan kat tv macam-macam produk nak bagi cantikkan kulit. 

Kalau kulit cantik memang berkait rapat dengan golongan wanita. memang sifat semula jadi wanita sukakan kecantikkan . Tapi nak nampak cantik nie bukannya senang  perlu lalui pelbagai cabaran , lagi - lagi peringkat umur remaja yang baru nak stabil hormon. Macam - macam la akan timbul kat kulit wajah jika tiada penjagaan dan pemakanan yang betul


Sangat beruntunglah jika anda mempunyai kulit muka yang bebas daripada masalah kulit seperti jerawat dan lain-lain. Namun itu bukan alasannya untuk anda memandang enteng dalam soal penjagaan kulit muka. Siapa kata menjaga kulit muka adalah sukar? Tidak perlu kusutkan fikiran untuk mendapatkan rawatan spa kulit sebagainya. Hanya lakukan tiga langkah mudah ini untuk menjaga kulit muka anda.

1.Mencuci muka

Pencuci muka bukanlah sesuatu yang sukar untuk dicari. Beratus-ratus jenama pencuci muka terdapat di pasaran untuk anda pilih. Tidak semestinya perlu yang mahal untuk mendapatkan hasil kulit yang terbaik.

Anda hanya perlu mencari pencuci yang sesuai dengan kulit anda dan teruskan menggunanya. Elak daripada mencampur-campurkan jenama produk berlainan. Pencuci yang mengandungi banyak buih mampu membuat kulit anda kering. Mungkin anda juga boleh mencuba  mencuci muka menggunakan bahan-bahan berasaskan organik seperti susu ,  yogourt atapun oat. Siapa tahu jika ia berkesan pada kulit anda.


2.Pelembab

Untuk mendapatkan kulit wajah idaman, setelah membersih dan menyegar , pastikan anda tidak mengabaikan langkah seterusnya iaitu melembabkan kulit wajah. Bagi kulit normal, kandungan minyak semula jadi sudah dimiliki. Namun adakalanya ia akan menjadi kering disebabkan pelbagai faktor seperti cuaca, tekanan dan persekitaran. Pilih pelembab yang ringan dalam bentuk losyen.
 
Bagi anda yang memiliki kulit kering pula, pelembab adalah penting untuk menjaga keanjalan kulit wajah anda. Gunakan pelembab yang bertekstur keras seperti krim. Sebaliknya jika anda mempunyai kulit berminyak, elakkan daripada menggunakan pelembab. Ini kerana kejenjar sebum anda sudah aktif mengeluarkan minyak. Bagaimanapun, anda boleh menggunakan pelembab yang mengandungi bahan menyerap minyak yang berasaskan air.

3.Pelindung UV

Pendedahan terhadap cahaya matahari kadang-kala tidak dapat dielakkan. Maklumlah, kita tinggal di negara beriklim panas  di Malaysia. Tahukah anda, kulit yang kering akibat terdedah kepada cahaya matahari mampu membuatkan kulit anda berkedut dengan kadar yang cepat. Disebabkan itu, tiada sebab untuk anda tidak menggunakan pelindung UV matahari dengan kandungan SPF paling kurang, 30.  Bagi kulit yang berminyak, gunakan pelindung yang mengandungi  bahan mineral dan organik.

Yang sebenarnya tidak sukar menjaga kulit wajah. Bagi yang benar-benar tidak berkesempatan, tapi cukupkah lakukan tiga langkah mudah ini saja. Kulit wajah merupakan aset paling penting harus dijaga oleh wanita. Jangan nanti bila kulit sudah bermasalah baru ingin bertindak

Tetapi harus diingat penjagaan kulit wajah bukan hanya pada luaran sahaja tetapi penjagaan dalaman juga penting. Malah kebanyakan produk kosmetik mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan allergi pada mereka yang tak serasi. Hasilnya kulit naik jerawat, berminyak, menipis hingga meningkatkan risiko kanser. Apa yang kulit kita perlukan??
Untuk kulit cantik, sihat dan awet muda kita harus berikan sel kulit kita makanan sel iaitu vitamin dan mineral secukupnya untuk sel-sel kulit menjalankan fungsinya dengan sempurna. Jadi apakah vitamin untuk kulit cantik, sihat dan awet muda? 

Ada 3 jenis vitamin yang sesuai untuk orang yang paling malas menjaga kulit muka tapi kesannya amat memuaskan. Jom lihat apa vitamin tersebut dan kebaikannya untuk cantikkan , sihatkan dan nampak awet muda gitu

1. Vitamin E

Vitamin untuk kulit cantik, sihat dan awet muda yang paling utama semestinya Vitamin E. Kenapa? Sebab Vitamin E adalah tinggi antioksidan untuk melawan radikal bebasyang menyebabkan sel tua lebih cepat. Bagi mereka yang mengamalkan diet tinggi Vitamin E, kulit mereka akan tampak awet muda berbanding usia sebenar. Bonusnya, Vitamin E juga membakar kolesterol dan lemak malah membantu mencegah sel kanser.

2. Vitamin C

Vitamin untuk kulit cantik, sihat dan awet muda yang kedua mestilah Vitamin C. Sama seperti Vitamin E, Vitamin C juga merupakan antioksidan yang hebat dalam melawan penuaan sel kulit. Paling utama Vitamin C menggalakkan pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang membuatkan kulit tegang dan merawat bintik hitam, jeragat dan tona kulit tidak sekata.

3. Vitamin B-complex

Pemenang ketiga untuk kulit cantik, sihat dan awet muda adalah vitamin B-complex. Yang ini ramai tidak sedar kepentingannya. Tapi untuk mereka yang amalkan diet tinggi B-complex atau amalkan vitamin B-complex, kesan paling ketara adalah kulit yang ‘glowing’. Vitamin B1 melancarkan peredaran darah ke sel-sel kulit menjadikan kulit nampak ‘glowing’.

                                                  Nie la Vitamin untuk kulit 
Ramai dah sebenarnya yang telah mencuba Vitamin untuk kecantikan kulit nie. Kebanyakkannya sangat berpuas hati sebab kulit wajah makin sihat dan cantik dari pelbagai masalah yang dialami berkaitan dengan kulit wajah.

Jom kita tengok dan baca luahan Testimoni yang sangat berpuas hati.

                         Testimoni 1

Testimoni 2.

TestimonI 3

Hah kan betul saya kata , ramai yang hadapi kulit bermasalah tetapi berjaya diatasi dengan mengamalkan vitamin diatas.Vitamin ini juga sangat membantu sehatkan tubuh badan anda.
Jadi berikanlah sel kulit anda makanan yang diperlukan untuk ia menjalankan fungsinya dengan sempurna. Cuma dengan syarat anda mesti konsisten, minum air kosong secukupnya untuk mengelakkan healing crisis dan berikan masa kepada sel kulit anda untuk pulih. Setelah sel kulit sihat barulah kesannya nampak ketara pada kulit luaran anda.

Untuk makluman anda , Vitamin ini boleh dibeli secara berasingan ataupun satu set lengkap. Terpulang kepada bajet anda

Bagi yang inginkan harga diskaun boleh la hubungi saya segera.

                    Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:

Hana Binti Kasim
♥ sms/whatsApp: 019-5434395


♥ Email : hanabard105@gmail.com