Labels

CARA ORDER

INFO BERGUNA

Menu

Monday, 15 September 2014

Aduhh Rambutku Gugur Lagi

Salam Sejahtera 

Semua ibu - ibu yang hadapi proses bersalin akan alami masalah keguguran rambut.Adakah normal masalah ini Bagi ibu yang lepas bersalin??

Kata orang tua apabila anak mula pandai buat ‘buih', rambut si ibu akan banyak gugur. Mungkin itu sekadar mitos kerana terdapat faktor tertentu kenapa masalah kerap berlaku kepada ibu-ibu yang baru melahirkan bayi. Masalah keguguran rambut selepas bersalin bukan lagi satu yang aneh kepada wanita. Kenapa ia terjadi selepas melahirkan si comel? Apakah faktor keguguran rambut itu?


9 perkara yang perlu diketahui:



 1. Keguguran rambut selepas bersalin berlaku kepada hampir semua wanita. Ibu baharu bersalin boleh hilang antara 50-100 urat rambut setiap hari.
 2. Kita harus faham, hormon (dalam darah) yang berubah setelah bayi dilahirkan menyebabkan keguguran rambut.
 3. Walaupun rambut banyak gugur di awal kelahiran, kita tidak perlu panik kerana kita tidak akan menjadi botak. Sebaliknya ia akan kembali normal sebaik bayi menyambut ulang tahun pertama.
 4. Biasanya, lebih kurang 85 ke 95 peratus rambut lima hingga 15 peratus berada dalam peringkat berehat.
  vitamin Shaklee merawat Keguguran Rambut Selepas Bersalin

 5. Selepas peringkat berehat, rambut akan gugur. Biasanya ketika kita menyikat atau bersyampu rambut. Ia akan diganti dengan rambut baharu. Purata keguguran rambut bagi wanita adalah lebih kurang 100 helai sehari.
 6. Ketika hamil, peningkatan tahap estrogen melambatkan peringkat pertumbuhan. Hanya sedikit sahaja rambut berada dalam keadaan berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari.
 7. Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat.
 8. Keguguran luar biasa akan berkurangan dan rambut akan kembali seperti sebelum pra mengandung. Ini mengambil masa di antara 6 ke 12 bulan selepas bersalin.
 9. Biasanya wanita yang berambut panjang lebih perasan masalah ini berlaku kepada mereka. sumber: http://pama.karangkraf.com

Apa perlu dilakukan untuk merawat keguguran rambut selepas bersalin ini?


 • Tukar kepada syampoo yang lebih rendah kandungan kimia atau syampoo yang berasaskan organik, dan gunakan perapi dari sumber yang sama.



Syampoo merawat Keguguran Rambut Selepas Bersalin


 • Gunakan sikat yang lembut dengan sisir sikat yang jarang.
 • Dapatkan rehat yang secukupnya dan kurangkan stress.
 • Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.
 • Ambil nutrisi penting untuk penjagaan rambut iaitu ~Esp , Zinc Complex & Vitalea ( multivitami) 




Untuk mendapat kesan yang kebaikan yang optimum, anda perlu dapatkan set vitamin ini. Tapi jika anda ada kekangan bajet boleh dapatkan set bajet yang mengandungi Zinc dan ESP.

Jangan buat tak tahu tentang masalah rambut. Tidak sempurna kewanitaan itu jika rambut ibarat hidup segan mati tak mahu. Rambut mahkota wanita! Manjakan rambut kita dengan vitamin terbaik, semulajadi dan halal bersih. Jom amalkan! Shaklee memang best tau!



Sebelum tu jom kita lihat Testimoni yang berpuas hati 






Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:


Hana Binti Kasim
♥ sms/whatsApp: 019-5434395

♥ Email : hanabard105@gmail.com





0 comments:

Post a Comment